Jolla tablets uitgeleverd

Afgelopen week zijn de eerste van 300 Jolla tablets afgeleverd. De eerste Nederlandse gelukkigen ontvingen deze week hun tablets. Ik dus ook, maandagavond was het zover.

Uitpakken. Fotootje…JollaTabletUitpakken

 

Eerst even de LastuCase eromheen (veiligheid vóór alles), opstarten en swipen maar. En verdraaid, alles werkt zoals we ongeveer hopen. En wat er werkt, werkt prachtig. Mooie hardware, mooi scherm. Snel en vloeiend het opstarten van en switchen tussen apps. Voelt als de smartphone, maar eigenlijk nog iets vlotter. Mooi werk.

Bij de eerste opstart word je weer keurig door de tutorial geleid, dezelfde als op de smartphone. Engelstalig, want de NL-taalversie zit niet in de standaard Jolla uitlevering. Hoe dan ook, soepel en geen rare dingen.

Vrij snel na opstarten volgt de melding dat er een nieuwe update van het operating system klaar staat. Netjes.

JollaTabletUpdate

Updaten hoeft bij de tablet niet perse aan de stroom. Het apparaat had bij uitlevering al genoeg power aan boord om de update door te voeren.

Dus prima eerste ervaringen. Jolla Store, werkt (niet veel apps) en dan een paar probleempjes. De store heeft maar een beperkt aantal apps voor de tablet. En openrepos heeft niet veel meer, integendeel. De reden is dat de tablet een intel processor heeft en geen Arm. Dat scheelt blijkbaar. Maar android apps doen het dan wel weer. Interessant, de dalvik ondersteuning is dus mooi op orde. Ik heb de 1mobile appstore en f-droid weer aan de praat.

Ook bezitten niet alle apps dezelfde functionaliteit. Zo heeft de mailclient nog geen standaard ondersteuning voor Exchange ActiveSync. Niet heel erg, je kunt toch wel een account voor office365 maken, maar dat moet je dan handmatig doen en dan mis je natuurlijk wel contactpersonen en agenda. Ach, een kniesoor die daar op let. Maar Jolla heeft gelukkig al aangegeven daar hard aan te werken.

JollaTabletBug

 

Die Lastucase hoes is verder nog wel even wennen, er zit zomaar ergens een magneetje op het hoesje, maar wat ik daarmee moet, nog geen idee. Zoek ik wel een keer uit.

Er zullen binnenkort wel meer reviews verschijnen, met meer en misschien ook minder positieve berichten, maar ondertussen ben ik toch maar een #unlike tabletgebruiker. En dat voelt wel prima.

André Koot

Open Standards, Open Identity, Open Data, Open Source. Open Minded (most of the time) http://about.me/andrekoot - information security / privacy RE CISA CISM -

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Marcel schreef:

  De functie van dat magneetje, volgens Lastucase’s website zelf:
  -Magnet lock to keep your case close

  Bron: http://lastucase.com/product/lastucase-for-jolla-tablet-pre-order/

 2. Jarno schreef:

  Van harte met je laptop André. Ben heel benieuwd hoe deze gaat bevallen. Gaat de Jolla Tablet een bestaande tablet vervangen of wordt dit je eerste?

 3. André Koot schreef:

  Tot nog toe is het een leuk ding.
  Deze tablet vervangt niet echt een andere, al heb ik nog wel een Android ding liggen, maar die wordt door het hele gezin wel eens gebruikt. De Jolla is van mij 🙂

  Het magneetje kan ik nog steeds niet echt plaatsen. Het magneetje zit (los) aan de binnenkant van de klaphoes (dus niet op het hout maar op het vilt aan de binnenkant, die tegen het glas drukt als de klaphoes dicht is. Dus het magneetje drukt dan tegen het glas. Lijkt mij niet handig… Als het goed is houdt dat magneetje de klaphoes dus tegen de tablet aan, als je die niet gebruikt. Maar fraai, mwaahh.

  De andere magneetjes zitten in de klaphoes, tussen de viltlaag een de plankjes.
  Nou ja, maar eens zien hoe het moet werken.

 4. Kea schreef:

  Veel plezier met je tablet! Kennelijk was je er heel snel bij, in de eerste minuten. Ik heb hem op de 19e een paar uur na de aankondiging besteld en hoor dus bij de 2e wave. Volgens het meest recente bericht komt mijn tablet in november, maar het zal wel later worden.
  Het is raar dat het magneetje op het glas terecht komt. Dat lijkt me niet de bedoeling. Waarschijnlijk een ‘verdwaald’ magneetje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.