Prey en Jolla

Prey is anti-diefstaltraceersoftware (drie keer woordwaarde) voor laptops, telefoons en tablets. Met de software is het mogelijk om op afstand je device te localiseren, blokkeren en zelfs wissen voor het geval het device wordt gestolen of verloren. De dienst is geschikt voor een groot aantal platforms en voor Windows, Mac, Ubuntu, Linux in het algemeen, iOS en Android zijn er officiele clients beschikbaar. Deze draaien op de achtergrond van het device en sturen de locatie van het device naar Prey.

ss-prey3

Voor Jolla is er dan wel geen officiële versie beschikbaar, vanuit de community is er wel een oplossing beschikbaar. Tot twee SailfishOS updates geleden was er een eenvoudige oplossing zonder UI beschikbaar. Voor de huidige versies wordt er gewerkt aan een nieuwe client geschreven in nodejs. Jaja, je kunt gewoon nodejs installeren op je Jolla.

Vanuit de terminal

Om de nodejs-versie van Prey te installeren, zul je een terminal moeten starten. Dat kan op je Jolla, maar je kunt natuurlijk ook gelijk via ssh verbinding maken met je Jolla. Dat scheelt weer bij het intypen. Ik geef er in elk geval de voorkeur aan.

Maar voordat we daaraan beginnen gaan we ons leven straks wat vereenvoudigen door sudo te installeren. Dit kan eenvoudig via openrepos.net of direct vanuit de app Warehouse. NielDK, ook de ontwikkelaar achter de Prey voor Jolla, heeft deze in zijn repo beschikbaar staan. Als alternatief is het ook mogelijk de mer-tools te installeren.

Nadat je sudo hebt geïnstalleerd is het wel zo handig om de user nemo toe te voegen aan de sudoers. Anders kun je nog niets.

$ devel-su
$ echo "nemo ALL=(ALL) ALL" >> /etc/sudoers
$ exit

Nadat dit is gedaan kunnen we beginnen.

$ devel-su
$ npm -g install prey
$ prey config hooks post_install
$ prey config account setup -f

Vul vervolgens bij de vragen die gesteld worden de juiste waarden in:

 • yes
 • je.prey@mail.adres
 • je prey wachtwoord
$ devel-su
$ sudo -u prey prey config activate
$ exit
$ exit

Automatisch starten

Tijdens de installatie is ook een system service aangemaakt om prey te draaien. Dit is te starten met:

$ devel-su
$ systemctl start prey-agent

Maar om dat nu elke keer met de hand te starten is ook niet praktisch. Daarom wil je dit automatisch starten als je telefoon start:

$ devel-su
$ systemctl enable prey-agent

Nu wordt prey als service gestart nadat je telefoon start. De service zal automatisch de gegevens gaan doorgeven aan de prey. Via https://panel.preyproject.com/app kun je zien waar je Jolla is. Op dit moment is zeker nog niet alle functionaliteit beschikbaar. Het enige wat via de website kan worden gedaan, is het device instellen als vermist. Je krijgt dan via e-mail informatie over waar de Jolla zich bevindt.

De ontwikkeling staat gelukkig niet stil. Voor meer informatie en de status kun je kijken naar het topic [WIP] Prey – antitheft system (vanaf post #123) De eerste 122 berichten gaan over de oude versie.

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

3 reacties

 1. Rob Kouwenberg schreef:

  Wat ook fijn is, is dat Prey het gewoon blijft doen na de update naar Äijänpäivänjärvi.

 1. 7 mei 2015

  Prey en Jolla

  UpdateDeze blogpost is op verzoek ook te lezen op jollaorg.nl. En na wat internationale aandacht is ook een Engelse vertaling verschenen. Prey is anti-diefstaltraceersoftware (drie keer woordwaarde) voor laptops, telefoons en tablets. Met de software i…

 2. 13 september 2022

  […] Jolla […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.