Whatsup ‘leeft’ nog steeds

De laatste tijd is het heel erg stil rondom de ontwikkeling van Whatsapp alternatieven Mitakuuluu en Whatsup. Dit komt voornamelijk doordat de makers van Whatsapp begonnen zijn met het actief ontmoedigen van alternatieven voor SailfishOS (en andere platformen). Ontmoedigen in de vorm van brieven van advocaten.

Dit heeft ertoe geleid dat de ontwikkeling van de twee genoemde applicaties is gestaakt. Gelukkig zijn er anderen die de ontwikkeling van Whatsup anoniem hebben voortgezet. Sinds vandaag is versie 0.2.3 vrijgegeven. Deze versie zou voor velen een meer dan bruikbaar alternatief kunnen bieden voor de Android versie van Whatsapp. In de recente builds (0.2.2 en 0.2.3) zijn een aantal praktische zaken opgelost. Zo zouden sinds 0.2.2 versleutelde berichten moeten werken en is in versie 0.2.3 de registratie hersteld.

Met andere woorden, als je een alternatief wilt voor de officiele versie en het niet erg vind om een risico tot blokkering door Whatsapp te riskeren, dan loont het om eens een kijkje te nemen in TMO thread [ANNOUNCEMENT] Whatsup on Jolla [UPDATED 16-10-2015]. Versie 0.2.3 is te downloaden via post #666.

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

9 reacties

 1. Kea schreef:

  Telegram is beter! ‘Iedereen’ heeft whatsapp, maar het kan dus anders. Het is moeilijk anderen zo ver te krijgen dat ze Telegram willen installeren. Kan alleen zeggen dat onze familie het gebruikt en dat het prima werkt op alke apparaten, inclusief Jolla.

  • Jarno schreef:

   En waarom is Telegram beter Kea?

   • Kea schreef:

    Richdb69 haalt me de woorden al uit de mond. Bovendien is het mogelijk om beveiligd te chatten. Je kunt behoorlijk grote video’s meesturen. In onze familie worden verschillende apparaten gebruikt (iphone, ipad, MacBook, Windows laptop, Windows/Nokia phones, Jolla phones) en we hebben een familie-groepschat waarop de video’s van kleindochter worden bewonderd en becommentarieerd. Het werkt prima. Telegram is niet van Fcebook en niet van Google. Dus : beter.

 2. richdb69 schreef:

  ‘Beter’ is misschien een verkeerd woord, misschien is interessanter beter. Voordelen van Telegram:
  – ‘open’ protocol, iedereen mag en kan het gebruiken. Dus geen Whatsup problemen.
  – Te gebruiken op meerdere apparaten. Dus niet alleen beperkt tot je telefoon. Ook te gebruiken op je tablet, desktop client, etc.
  – servers staan in Duitsland, en niet Amerika.
  – een veel actievere ontwikkeling, nieuwe functionaliteiten en uitbreidingen komen sneller dan WA.
  – geen onderdeel van Facebook.

  Ik gebruik het ook zoveel mogelijk. We gebruiken het sowieso op het werk. Helaas gebruiken de meeste Nederlanders WA, waardoor je dat helaas nog steeds nodig hebt. In de praktijk stappen mensen niet snel over op wat anders.

  • Jarno schreef:

   ­čÖé

   Ik hou van dit soort discussies. Gelukkig kwam de betere encryptie niet voorbij, die is namelijk al meermaals onderuit gehaald.
   Wat betreft open, dat is zeker het grote voordeel. Er is een api die ongeacht platform en ontwikkelaar mag worden gebruikt. Zeker een groot, groot pluspunt. Naarmate meer gebruikers op Telegram komen, is dat zeker een plus ten opzichte van Whatsapp. Daar staat tegenover dat Yabber als jaren en jaren bestaat. Toch is dat niet zo populair geworden als ik zou willen. Helaas moeten we ons heil zoeken in minder open oplossingen als Whatsapp, Telegram of zeg Google Hangouts.
   De servers staan inderdaad ook in Europa. Maar voor zover ik weet ook in andere delen van de wereld, waaronder Amerika. De insteek is, volgens mij, dat verkeer theoretisch in de buurt moet blijven. Dus gesprekken tussen Nederlanders zouden op de server in de buurt moeten staan. Of dat ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd…
   Ontwikkelingen gaan vast en zeker heel vlot, geen idee. Daar staat weer tegenover dat Whatsapp qua functionaliteit een behoorlijke voorsprong heeft, dus het is eerder noodzaak dan pluspunt dat Telegram zo vlot ontwikkeld.
   Geen onderdeel van Facebook. Zeker een groot pluspunt. Maar zolang de halve wereld op Facebook zit, alle contactgegevens via de Facebook app en de Facebook Messenger app allang heeft gedeeld en er op elke webpagina een Facebook like of andere functie zit ingebouwd, vermoed ik dat het grootste gevaar voor Facebook nou niet bij Whatsapp moet worden gezocht.

   Voor de rest, ik heb Sailorgram op mijn toestel en de contactenlijst is akelig leeg. Of zou ik beter Jollagram installeren. En als we het er toch over hebben, wie wil een review van (een van) beide schrijven voor deze site? Schrijf het en mail naar info@jollanl.org ­čÖé

 3. Kea schreef:

  Heeft Whatsapp een voorsprong heeft qua functionaliteit? Het is een oudere chat app. Dat is eigenlijk de enige voorsprong. En zoals het zo vaak gaat: wie het eerste is gaat ermee aan de haal (behalve Hyves dan).
  Vanwege de privacybescherming wilde ik aanvankelijk Threema , een mooie cht app, maar dat heeft niemand. Het heeft even geduurd voordat de familie Telegram had, maar nu hebben we er profijt van, al is het niet 100% veilig.
  Ik ben niet op Facebook, heerlijk. Probeer ook zo min mogelijk met Google te doen. Zoekmachine Duckduckgo wordt steeds beter vind ik.
  Daarom heb ik nu op mijn Jolla Firefox geïnstalleerd. Nu kan ik tenminste weer Duckduckgo gebruiken.
  Wat ik niet begrijp: als je ‘unlike’ wilt, waarom dan al die apps als Facebook, Whatsapp, Instagram, etc. op je Jolla willen?
  Groet,
  Klea

  • Jarno schreef:

   Zoals ik zei, ik houd van dit soort discussies. Goed als mensen hun mening geven, zeker op zo’n open en vriendelijke manier ­čÖé
   Waarom heb je Firefox ge├»nstalleerd Kea? DuckDuckGo kan toch ook (via de Search Engines Plugin) worden toegevoegd aan de bestaande Jolla browser? Is uiteindelijk ook Firefox, enkel een wat oudere versie ­čÖü

   En wat betreft je vraag over de unlike. Ik heb niet zozeer een Jolla omdat ik unlike wil zijn. Ik heb een Jolla omdat dit het meest in de buurt kwam van wat de Nokia N9 met Meego te bood.

 4. Kea schreef:

  Eerst had ik via OpenRepos een hele lijst van zoekmachines in de browser app van Jolla zitten. Mijn Jolla had een factory reset nodig. Nu heb ik alleen de zoekmachines die Jolla biedt: Bing, Google, Yahoo en Yandex. Via Firefox, een app die gelukkig wel via Aptoide kon worden ge├»nstalleerd , heb ik ook de mogelijkheid om Duckduckgo te gebruiken. OpenRepos wordt door mijn Jolla als ‘onveilig’ beschouwd. Ik ben maar een leek op IT gebied. Weet niet eens wat ‘Search Engine Plugin’ is. Toch niet de Browser app van Jolla?
  Ik heb een Jolla omdat ik geïnteresseerd ben in een Europees alternatief voor Google en Apple. Ook vind ik dat Sailfish een mooie interface en een mooi design heeft. Ik hecht veel waarde aan privacybescherming. Dan zit je bij Google niet goed. Het is nog altijd zo dat het gesloten Apple je gegevens niet aan derden verkoopt en Google wel. Jolla gaat ook aan beveiliging doen (ssh). Voor Jolla betekent dit straks, dat ze producten verkopen die wel veilig zijn, maar waarmee je weinig kunt (zoals Blackberry). Hetzelfde geldt voor apps. Marc Dillon zei dat apps niet belangrijk zijn, maar dat is niet waar. De vraag is alleen: hoe krijg je mooie en nuttige apps op je Jolla, die tegelijkertijd ook veilig zijn? Geen piraten-apps dus.

  • Jarno schreef:

   OpenRepos is inderdaad ‘onveilig’ volgens Jolla. Dit kun je oplossing door in de instellingen de optie ‘Untrusted software’ (of onveilige software) te openen en daar de enige aanwezige optie aan te zetten. Ik vermoed dat je dit ooit voor je reset ook een keer hebt gedaan.
   Daarna kun je https://openrepos.net/content/coderus/search-engines-sailfish-browser weer installeren. Deze geeft je de mogelijkheid om o.a. DuckDuckGo in te stellen voor de Jolla browser. Zo doe ik het in elk geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.