Jolla Tablet microSD ondersteuning – wat is echt gebeurd?

SDcard_wall_e_ccby2_0_Christopher_flickrmicroSD, SDHC, SDXC, FAT32, exFAT, ext4, Wat?

De ophef rondom Jolla Tablet’s microSD ondersteuning is een opsomming van fouten, verwachtingen, meningsverschillen en misverstanden en de inspraak van de Jolla community.

Laten we de feiten verzamelen en zien waar dit tot leidt.

De feiten

19 november, 2014: Jolla introduceert ’s werelds eerste crowdsourced Linux tablet met ondersteuning voor 32Gb microSDHC geheugenkaarten. De campagne verloopt via Indiegogo.

SDHC is patented trademark of SD-3C, LLC founded by Panasonic, Sandisk and Toshiba. Licences for memory card manufacturers (e.g. microSDHC card) and adapter manufactureres (e.g. reader installed in a tablet) are available via an independent member organization SDA. The current executive members includes Microsoft corporation.

27 november, 2014: Jolla voegt een nieuwe campagne doel toe, de “MicroSDHC memory card extension up to 128GB”

Jolla begaat de fout dat er helemaal geen 128GB MicroSDHC geheugenkaart bestaat. De specificaties van SDHC’s trademark staan kaarten groter dan 23Gb niet toe. En al deze kaarten zijn vooraf geformatteerd met het FAT32 bestandsformaat, al is dit geen verplichting.

Het doel van $1.5 miljoen wordt snel bereikt en de community begint te discussiëren over het grotere formaat. Nadat het besef komt dat dit een nieuwe licentie vereist op SDXC leidt dit tot de nodige meningsverschillen. Op Reddit leidt dit tot 700 tegenstemmen en op TJC nog eens tot 300 tegenstemmen.

SDXC is another trademark of SD-3C, LLC, additionally including exFAT file format (property of Microsoft Corporation) as a mandatory file system. Officially supporting SDXC is more expensive, and a larger share of the licence goes into hands of Microsoft. SDXC supports SD cards with up to 2Tb of storage space.

29 januari, 2015: Jolla heropend de tablet campagne en geeft hierbij aan dat de tablet geen ondersteuning zal hebben voor SDXC: “We’ve decided to move forward with an open source memory card solution. This enables the use of memory cards up to 128GB on the Jolla Tablet for backups and additional storage, but due to Microsoft’s licensing limitation, cards over 32GB that are formatted in Jolla Tablet will not be readable with Windows computers or devices that advertise microSDXC support (cameras/phones/tablets). We apologise for the lack of full Windows support here, but we feel that this suits best with our community’s wishes and the Jolla values.”

Aanvullend op deze toelichting van Jolla, de gekozen oplossing leidt ook tot problemen voor Mac/Apple systemen. In de praktijk zal het betekenen dat Jolla’s keuze ertoe leidt dat elke geheugenkaart groter dan 32GB, wanneer gebruikt in de Jolla Tablet, deze alleen wordt ondersteund door Linux systemen. Er zijn wel ‘workarounds’ denkbaar voor het benaderen van de gegevens zoals MTP (officieel niet ondersteund op de Mac), SSH via WLAN (niet voor iedereen toegankelijk) of het gebruik van 3rd-party software (eventueel privacy issues).

De conclusie

De community heeft gesproken en Jolla heeft geluisterd. Jolla heeft ons hiervan op de hoogte gesteld, maar de gevolgen in de praktijk zijn groter:

 1. Als je op pad gaat om een grotere geheugenkaart (dan 32Gb) te kopen, dan zul je meestal “SDXC” aantreffen op de kaart. Door de kaart te kopen betaal je geld aan Microsoft. In deze situatie koop je een kaart welke is voorgeformateerd met het exFAT bestandssysteem.
 2. Om de volledige capaciteit te benutten in een Jolla Tablet, zul je de kaart op een Linux machine moeten formateren (uitgaande van de exFAT die er reeds op staat) naar een wel ondersteund bestandsformaat zoals bijvoorbeeld ext2, ext3 of ext4.
 3. De kaart is nu bruikbaar in de Jolla Tablet en op elk ander Linux-apparaat met een geheugenkaartlezer. Maar andere apparaten, als de lezer de “SDXC” trademark bevat, zullen de kaart waarschijnlijk niet kunnen lezen aangezien die uitgaan van exFAT.

De oplossing

De eenvoudigste oplossing voor veel gebruikers: gebruik twee geheugenkaarten.

 • Een 32Gb SDHC geheugenkaart voor het overzetten van data tussen de tablet en een ander SDHC/SDXC apparaat.
 • Een 128GB geheugenkaart (eventueel zonder de SDXC tradmark van een Open Source hardware leverancier) voor grotere bestanden op de Jolla Tablet en Linux systemen.

Ondertussen is dit wel een statement van Jolla: Jolla vecht hier tegen de stroom in, een gesloten bestandssysteem van Microsoft. En dit is met opzet – ze moeten zicht laten zien als waardig alternatief, vasthoudend aan hun eigen waarden, openheid en streven naar Open Source.

Dit is zeker niet fijn voor alle eindgebruikers. Het beste wat we kunnen doen is gebruikers voor wie dit een struikelblok is goed adviseren: Ga voor de massa, wees als de rest en accepteer Microsoft’s monopoly op dit vlak. Jouw keuze.

Is dit het laatste?

Tablet specificaties zijn onderhevig aan veranderingen – Jolla luistert nog steeds naar haar gebruikers. Nu we dit weten, wat moeten we doen? Uiteindelijk zal Jolla waarschijnlijk doen wat de meeste gebruikers willen dat ze doen – maar dit is niet eenvoudig voor ons noch voor hun. Denk eraan om andere meningen te respecteren en deel je eigen mening op een respectvolle manier.

Wat uiteindelijk mooi is, is het feit dat dit issue de community tot een flinke discussie aanzet – bringing us closer together and helping us realize what we want together. Goed werk Sailors!


Het artikel “Jolla Tablet microSD support – What really happened?” is geschreven door Simo Ruoho en met toestemming in vertaling hier geplaatst.
Afbeelding: Christopher, flickr, CCBY2.0
Bronnen: Jolla, SD-3C LLC, SDA, Wikipedia

 

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

3 reacties

 1. Kea schreef:

  Bedankt voor het artikel. Ik lees ook graag ‘reviewjolla’, omdat er zoveel nuttige informatie in staat. Nu was ik nooit een fan van Microsoft, dus dat een grotere geheugenkaart geen ondersteuning van Windows heeft vind ik persoonlijk niet erg. Maar uit dit artikel blijkt dat ook Mac een ander type verlangt. Is het dan een oplossing om Linux op mijn MacBook Air te installeren? Heb gelezen dat DualBoot ook mogelijk is. Mijn vraag is nu: welke Linux komt het dichtste bij Jolla?
  Stel dat dit slaagt, kan ik dan synchroniseren met Mac/Linux ? Vragen van een niet-computertechnisch iemand hoor.

 2. Kea schreef:

  Als ik op ’togetherjolla’ kijk, blijkt dat ik het niet goed heb begrepen. Gebruik maken van een licensie van MS is iets wat niet bij Jolla hoort, maar het wordt toch aangeboden. Je hebt dan een betere compatibiliteit. Is het zoiets? Ik zou best willen dat Linux algemener wordt, maar of het zou helpen als ik niet was ingegaan op het voorstel van 64 GB? Verwarring!

 3. Kea schreef:

  Sorry, geen betere compatibiliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.