Sailfish 3 uitrol start in oktober

Goed nieuws voor de Sailfish community. Jolla heeft vandaag bekendgemaakt dat de volgende versie van Sailfish, versie 3, in oktober beschikbaar komt. De uitrol zal gefaseerd plaatsvinden.

Tijdens MWC in februari van dit jaar werd Sailfish 3 al aangekondigd met een verwachte release in het derde kwartaal van 2018. Dat voornemen wordt helaas niet gehaald, maar de software is aanstaande. Met Sailfish 3 wordt straks ook een nieuw Sony-toestel ondersteund, de Sony Xperia XA2. Er is nog niets bekend over de ondersteuning van de variant, XA2 Ultra.

Jolla spreekt in de blogpost over een gefaseerde uitrol. Als eerste krijgt een selecte groep ‘community members’ halverwege oktober toegang tot Sailfish 3. Daarna volgt eind oktober de release naar de ‘early access group’. Voor dit laatste kan een ieder die dat wil zich aanmelden. Meer informatie is te lezen op [Official announcement] Early access to SailfishOS releases [released].

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

6 reacties

 1. Kea schreef:

  Bedankt voor het bericht. Jolla heeft nu iets meer duidelijkheid gegeven, omdat de fans ongeduldig werden. Zelf heb ik gevraagd naar de XA2 ultra of de XA2 plus, omdat die door het grotere scherm geschikter is voor mij. Ik begrijp niet goed waarom er niet meer apparaten ondersteund kunnen worden. Licentie-kwestie? En misschien wordt dit wel heel gewoon: Android toestellen unlocken en er iets anders op flashen. Dan zou het wenselijk zijn dat er unlock-en flashdiensten kwamen, waar je met je toestel naartoe kunt gaan om dat te laten doen.

  • Jarno schreef:

   Ik hoop persoonlijk ook dat de XA2 Wide en Plus er ook onder gaan vallen. Mede ook omdat ik de Wide maanden geleden heb gewonnen via MobileCowboys. Qua formaat overigens eigenlijk groter dan me lief is.

   En om antwoord te geven op het waarom niet. Het is heel veel werk om een toestel geschikt te maken. Kijk voor informatie maar eens op https://sailfishos.org/wiki/Hardware_Adaptation_Development_Kit of specifiek voor instructies voor de Xperia X op https://sailfishos.org/wiki/Sailfish_X_Build_and_Flash

   De meest ideale situatie zou zijn dat een fabrikant van een toestel de moeite zou nemen om de Hardware Adaption uit te voeren. Maar daar ligt de prioriteit echt niet. Stilletjes hoop ik natuurlijk wel dat HDM/Nokia dat in de nabije toekomst wel gaat doen. Zij hebben net ook een aankondiging gedaan over het vrijgeven van de bootloader van sommige van de toestellen. Dat is stap 1 in het proces.

 2. NuVinci schreef:

  En vergeet niet de single (H3113) en dual (H4113) sim versies van de Sony Xperia XA2 (momenteel is er enkel een revisie 2 in omloop). Trouwens, er was een mooie actie, met prijsverlaging en gratis speaker, geweest. En met Black Friday komt er vast weer zo’n buitenkans om te grijpen en van te genieten. 😉 Van ook al ’t moois wat Jolla Sailfish 3, dus de X voor de downloadversie (49,90 euro) in de laatste maanden van dit jaar brengen mag. Have fun!

 3. Kea schreef:

  Tot mijn spijt lukte het niet om na eventjes de simkaart van mijn XperiaX verwijderd te hebben, deze weer functioneel te krijgen. Ook een andere simkaart werkte niet meer. Jolla zegt doodleuk dat je het apparaat dan maar terug naar Android moet zetten, de vliegtuigmodus moet aan doen en dan weer Sailfish er op moet zetten. Dat kan ik niet, geen familie of vrienden die het kunnen en ik vind dit ook wel een beetje teveel gevraagd. Heb toen maar een oud model iphone gekocht (6splus) tegen mijn zin, want de user interface en het design van Sailfish is toch het beste. Ongeveer de helft van de functies van de iphone uitgeschakeld. Maar nu heb ik wel synchronisatie met CalDav en CardDav, een fijne share button en alles werkt zoals het hoort.
  Sailfish gebruik ik nu thuis. De laatste update heeft tot gevolg dat links in mail (van de Guardian, waar ik notificaties/nieuws van krijg) niet meer werken, niet in browser, niet in de Guardian app. Er gebeurt niets als ik op de links tap. Jammer. Vijf jaar Sailfish als dagelijkse telefoon gebruikt.

  • Jarno schreef:

   Dat is wel heel vreemd inderdaad. Jammer dat Jolla daar niet een beter antwoord voor heeft. Hoe dan ook is helemaal terug naar Android gaan om daarna weer te flashen wel een zeer tijdrovende en rigoureuze methode.

 4. Kea schreef:

  Het liefste gebruik ik Sailfish! Maar als je geen developer bent is het lastig. Sommige voor mij belangrijke apps/functies doen het goed, zoals Telegram en Here. En er zijn goede native apps zoals de rekenmachine. Maar de browser , mail en kalender zouden echt moeten worden verbeterd. Het feit dat links in mail het niet doen en dat het niet mogelijk is om te linken naar bv. Piepmatz, komt dat door beveiliging of is dat het gevolg van een onrijp OS ? Ik hoop dat Jolla/Sailfish vooruit gaat, maar van mij mogen ze er wat meer vaart achter zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.