Sailfish 3 aangekondigd

Jolla heeft Mobile World Congress aangegrepen om de volgende versie van Sailfish OS wereldkundig te maken. In het najaar van 2018 moet versie 3 uitkomen.

Nieuwe hardware

In het persbericht valt te lezen dat er uitgebreidere ondersteuning komt voor devices. Met name in de ontwikkeling van Sailfish X, de versie van Sailfish met support vanuit Jolla, is een interessante. Jolla zal ondersteuning gaan bieden voor de Sony Xperia™ XA2. Daarnaast staat ondersteuning voor de Gemini PDA van Planet Computers in de planning. Als laatste device is er een tablet aangekondigd van de Russische maker INOI. Het gaat daarbij om twee modellen, de 8” INOI T8 and 10” INOI T10. INOI richt zich met de tablets met name op de Russische markt. Eerder kwam er van dezelfde maker ook al een toestel uit met Sailfish OS.

Sailfish 3

Op jolla.com/sailfish3 staat een mooi overzicht van de verbeteringen die Jolla wil doorvoeren in versie 3.

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

8 reacties

 1. Kea schreef:

  Lijkt mooi, maar gaat iedereen vanaf Sailfish 3 zijn/haar Android toestel opbergen en alleen Sailfish gebruiken? Ik kan mijn ipad nog niet missen naast Sailfish. Streamen/ mirroring is nog steeds niet mogelijk en ik zie het hierboven ook niet staan.
  Daarbij: niet iedereen kan bootloaders unlocken en een OS flashen. Dat beperkt de groei toch wel.

  • Jarno schreef:

   Ik verwacht niet dat het in de West-Europese landen veel zal veranderen. Maar in sommige andere delen van de wereld zeker wel. De interesse die o.a. de Russische en Chinese overheid hebben voor het platform als oplossing voor het Amerikaanse Android en iOS, maakt dat er wel degelijk ontwikkeling plaatsvindt. Nogmaals, wat ‘wij’ daar aan hebben is twijfelachtig.

 2. André Koot schreef:

  Een jaar geleden een Gemini besteld via Indiegogo in de hoop dat Sailfish erop kan komen. En vandaag officiële bevestiging van @jollahq dat er zelfs officiële ondersteuning komt. Helemaal tevreden nu 🙂
  https://twitter.com/JollaHQ/status/968798593976094720

 3. André Koot schreef:

  Filmpje met Jolla en Planet Computers (Gemini) managers: https://www.pscp.tv/w/1RDGldbVgzgGL

 4. Kea schreef:

  Wat vinden jullie van die band met Rostelecom? Gaat dat de onafhankelijkheid van Jolla niet inperken? Ik heb zo mijn twijfels.

  • Jarno schreef:

   Op de korte termijn denk ik niet. Ze hebben geld nodig om te kunnen ontwikkelen, dit is een inkomstenbron. Op de lange termijn is het afwachten.

   Kun je je twijfels verder toelichten Kea?

 5. Kea schreef:

  Diens brood men eet, diens woord men spreekt is een bekend gezegde. Als Jolla Sailfish geld aanneemt van een Russische investeerder, zou daar dan niets tegenover staan? Hoe onafhankelijk kan Sailfish blijven? Daarbij, in Rusland is corruptie de norm. Vandaag een groot artikel daarover in de Guardian. Weet niet of dat wel goed komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.