Sailfish OS update 2.1.1 Jämsänjoki in aantocht

Het was een tijdje stil rondom Jolla en Sailfish OS, maar de laatste tijd is er weer wat meer te beleven. Recent nog de Indiegogo campagne voor een nieuwe tablet, het Sony Xperia Project dat steeds meer vorm krijgt en natuurlijk de interesse van de Russische en Chinese overheid voor SailfishOS als alternatief voor het Amerikaanse Android en iOS.

Update 2.1.1 is weer goed gevuld getuige de release notes en changelog. Let wel, deze versie is voorlopig alleen beschikbaar voor de ‘early access’ groep. In theorie moet de release binnenkort beschikbaar komen voor alle gebruikers. In goede tijden duurde dat 1 tot 2 weken, tegenwoordig gaat hier meestal een stuk meer tijd in zitten.

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

7 reacties

 1. Kea schreef:

  Leuk, weer wat leven in de brouwerij! Heb de nieuwe update al. Vond de quick camera access niet fijn, maar kreeg een oplossing aangereikt.
  Ik heb een vraag over de Sony Xperia X :https://www.sonymobile.com/nl/products/phones/xperia-x/#specifications
  Is dit dezelfde als de Sony Xperia X F5121 ?
  Het gaat om een single sim en dat is deze ook.

 2. Kea schreef:

  https://azerty.nl/product/sony/929433/xperia-x-f5121-smartphone
  Azerty in Raalte is iets goedkoper.
  Ben benieuwd wanneer de Sailfish software beschikbaar is en of er een duidelijke handleiding voor niet-technici bij wordt geleverd.

 3. joren schreef:

  Hoop dat dit m’n telefoon redt. Altijd enthousiast geweest over Sailfish, maar sinds de Iijoki update is het ferm misgelopen en zijn half m’n basis-telefoonfuncties weg.

 4. Kea schreef:

  Ik heb nu Jämsänjoki, is gelukkig goed gegaan. Wel de quick camera access weggedaan, omdat ik daardoor niet snel bij de apps kon.
  Over de Sony Xperia X heb ik wel een vraag. In het Jolla blog staat dat je een F5121 moet hebben. Enkel sim. Er zijn maar weinig aanbieders die F5121 noemen. Is er verschil tussen Xperia X en F5121 of zijn die hetzelfde?

 5. Kea schreef:

  De Xperia X single sim blijkt dezelfde te zijn als de F5121. De dual sim is F5122. Bij belsimpel de X besteld. Nu maar hopen dat er straks een voor iedereen duidelijke handleiding komt voor rooting van het apparaat en voor installatie van Sailfish.

 6. Kea schreef:

  N.a.v. de nieuwste update wil ik iets aansnijden: de VPN ’s die Sailfish bezig is aan te bieden. Je kunt kiezen uit vijf VPN’s. De tweede en derde zijn van Cisco, een bedrijf dat we zouden moeten mijden. Op het Jolla blog staan een paar links naar artikelen uit de Guardian, waaruit blijkt dat Cisco zich heeft gecompromitteerd met het NSA-schandaal. Ook heb ik een podcast via Insertuser gezien met heren van Cisco die beweren dat onze privacy gaat verdwijnen. Ze staan daarin bij het Bijlmerplein, waar ze surveillance camera’s plaatsen en beheren.
  Neem je VPN op Sailfish, dan is OpenVPN volgens mij (en anderen) het beste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.