Jolla lanceert Sailfish X voor de Sony Xperia op 27 september

Jolla heeft via haar blog aangegeven dat de speciale versie van Sailfish voor de Sony Xperia X, Sailfish X, op 27 september bestelbaar wordt. De kosten voor de software bedragen €49,90 inclusief een jaar updates. De beoogde leveringsdatum is 11 oktober.

Hoe de ondersteuning verder gaat na dit jaar is nog onduidelijk. Het nieuws volgt op de eerder aankondiging in februari dit jaar, dat Jolla werkte aan een build voor het Open Device toestel van Sony.

Het beta-niveau van de release betreffen niet alleen het toestel. Ook de installatie vereist wat extra kennis en kunde van de gebruiker. Zo is eem computer met Linux een vereiste en wordt de installatie via de command-line uitgevoerd. Later moet nog een eenvoudiger installatie beschikbaar komen.

Net als bij de andere officieel ondersteunde toestellen zoals de Jolla en Jolla C, zal Sailfish X ook Android-ondersteuning bieden. Hiermee onderscheid het zich van de verscheidene community-builds die er beschikbaar zijn voor andere toestellen.

Het item “[Official Announcement] Introducing Sailfish X” op Together verschaft meer informatie over de release. Daarnaast heeft Jolla een speciale Sailfish X mailinglist in het leven geroepen voor geïnteresseerden.

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

17 reacties

 1. Kea schreef:

  Oei, daar begint het al. Een nieuwe Sony Xperia X, geen google account. Als ik de boot loader wil unlocken, moet ik dan eerst een simkaart plaatsen en een google account nemen? Op de instructiefilmpjes wordt begonnen met een werkend apparaat.

 2. Kea schreef:

  Je moet volgens de instructies een bepaald nummer bellen/sms-en om een code te krijgen. Met die code kun je het IMEI nummer op je apparaat opzoeken. Daarvoor moet je naar ‘settings’ op de telefoon gaan. En dat kan alleen als je een werkend apparaat hebt.

 3. Kea schreef:

  Zonder Google account kun je inderdaad de Xperia openen. Je kunt van alles overslaan, behalve de voorwaarden van Google. Die moet je accepteren. Nadat ik dat had gedaan kon ik met het unlockingsproces beginnen, zoals aangegeven in de site van Sony. IMEI opgezocht, code gekregen. Op de Xperia heb ik nu inderdaad de ontwikkelaars-optie. Omdat ik een MacBook heb, kwam ik niet verder dan B.3 in het unlockingsproces. Geen Fastboot kunnen intypen. Alle instructiefilmpjes op Youtube werken met de Windows-versie van Android SDK. Ik heb dus de Mac-versie gedownload. Bij B.3 strandde ik, want in de Mac-versie komen helemaal geen platform tools voor waarin ik iets kan typen. Zodra ik op één van de onderdelen in de SDK-folder click, krijg ik de melding dat mijn beveilgde Mac dat niet ondersteunt. Wat nu?

 4. Kea schreef:

  Twee hobbels: unlocken van de Xperia met een Mac gaat niet. Ik ben een heel eind gekomen met de Tutorial van Sony , heb de developer debugging op de Xperia, maar mijn computer accepteert de sdk manager tools en commandline tools niet.
  En straks heb je een Linux computer nodig om Sailfish op je telefoon te zetten. Hierbij doe ik een beroep op Nederlandse Sailfish gebruikers: wie weet raad? Als dit mij niet lukt zonder hulp, kunnen anderen inclusief mijn man het ook niet. Dan moeten we Sailfish vergeten, wat heel jammer zou zijn.

 5. Kea schreef:

  Nee, niet meer dan dat. Je hebt de optie om het hele Android Studio pakket te installeren, of alleen de sdk manager-zip, onderaan de pagina waarnaar de site van developer-sony je verwijst. Downloaden kan wel, maar openen niet, en commando’s typen al helemaal niet,omdat mijn Mac dat niet accepteert (‘identiteit onbekend). Wij willen beslist geen Android /Google telefoon en het liefste doorgaan met Sailfish, maar we hebben hulp nodig om dat unlockingsproces te voltooien en om straks Sailfish op het apparaat te zetten. Eventueel tegen betaling.

 6. Kea schreef:

  Dankjewel. In de sonydevelopersite om te unlocken wordt geadviseerd om niet het hele Android pakket te downloaden, maar een klein deel, zoals onderaan de pagina staat. Ook een file voor Mac. Maar deze link bevat geen platform tools! En die heb je wel nodig. De link hierboven, die naar een pagina van lifehacker verwijst, is beter, want lifehacker heeft een link naar files die wel platform tools hebben. Toch is het me niet gelukt om ‘fastboot devices’ command in terminal te geven. Steeds krijg ik de melding: ‘command niet gevonden’. Zo jammer, want dan ben je er bijna. Ik heb de beveiligingsinstellingen op mijn macbook moeten wijzigen, dus dat kan het niet zijn. Wat doe ik fout of wat zie ik over het hoofd?

 7. Kea schreef:

  Op de Jolla blog is me aangeraden om homebrew te installeren. De site van homebrew geeft een link die je kan copiëren en plakken. Gedaan, proces herhaald. Weer: command niet gevonden. Is er een Jolla/Sailfish gebruiker die in Amsterdam woont, bekend is met Mac en die mij kan helpen?

 8. Kea schreef:

  Unlocken met een Mac:
  Homebrew is niet nodig. Het advies van Jarno om de link naar Lifehacker te gebruiken was heel nuttig, want de tutorial van Sony stuurt je naar een zip file die geen platform tools heeft. Ik had veel aan de instructies van deze video’s : https://m.youtube.com/watch?v=4mUtvcASz9A
  Verder moet je zodra je de Sony tutorial gebruikt om commando’s te geven in terminal in een Mac, steeds voor elk commando ./ zetten. Dus: ./fastboot devices en ./adb en voor de code moet dat ook weer.
  Als je de telefoon gaat koppelen, doe dan eerst de kabel in je computer (dat kan al eerder). Vlak voor je de telefoon gaat koppelen moet je OEM en Debugging hebben goedgekeurd. Dat moet bij elke poging opnieuw ( dus eerst de knoppen terugzetten en weer goedkeuring geven). Dan met de powerknop je telefoon uitzetten. Je koppelt zo: bovenste van de volumeknop ingedrukt houden (is volume omhoog) en meteen het andere eind v.d. kabel in de telefoon doen. Er schijnt dan een blauw lichtje bovenin de telefoon. Dat niet doen wat de Sony instructie hierover zegt.
  Nu kun je de commando’s geven met ./ ervoor.
  Dit heb je dus nodig: de link naar Lifehacker, de twee video’s ‘How to Android’ uit Youtube en de instructie van Sonydeveloperworld die je op internet kunt vinden en ook in Youtube.
  Het is aan te raden om eerst de video’s in Youtube eerst goed te bekijken. De Sony tutorial is absoluut nodig. Deze vraagt je toestemming en een reCaptcha, je wordt via een email van Sony naar de tutorial teruggebracht en je krijgt een code die aan je IMEI nummer is gekoppeld. De video’s in Youtube leggen uit hoe je aan dat nummer komt. Ik heb het opgeschreven, dat is handig als de eerste poging niet lukt.

 9. Kea schreef:

  Sorry, “dus niet doen wat de Sony tutorial hierover zegt”

 10. Kea schreef:

  Ik heb twee vragen: nu zit er een hoop Android (en ook homebrew) op mijn Mac, die ik liever kwijt wil. . Heb ik dat straks nog nodig als Sailfish geïnstalleerd gaat worden?
  Welke Linux is aan te raden om te installeren op de Mac? Ubuntu, PureOS?

  • Jarno schreef:

   Ik ben zelf al jaren tevreden met de Linux voor de massa: Ubuntu.

   Los daarvan weet ik niet zeker of je Linux moet hebben of dat een goede terminal, zoals op de Mac, ook voldoende is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.