SailfishOS op Fairphone2

Nou, ik heb de stap gezet, een Fairphone2 gekocht en daar vrijwel meteen Sailfish op gezet. Twee redenen: mijn Jolla werd een beetje trager, vond ik, en het scherm vertoont na tweeëneenhalf jaar volop gebruik wat gele plekjes aan de rechterkant (bleeding of zo), dat houdt dan een keer op.

Dus de Fairphone. Kwam gisteren binnen en meteen maar even uitgeprobeerd. Opvallend lichtgewicht, lichter dan de Jolla zelDSC_0193fs. En de telefoon heel veel aanvullende functies, onder andere een Android functie die op het lockscreen bijhoudt hoelang je het toestel niet hebt aangeraakt, leuk. Maar dat is allemaal Android en daar heb ik die Fairphone niet voor gekocht. Er moet Sailfish op. En dat bleek veel makkelijker dan ik dacht. De handleiding staat op de site van reviewjolla. En inderdaad, het werkt zoals beschreven.

Omdat ik op mijn laptop het Fastboot tooltje van Android had staan, hoefde ik alleen maar een zipje te downloaden en een USB verbinding te maken om met fastboot alles op de Fairphone te zetten. En binnen 5 minuten (!) had ik Sailfish op de Fairphone draaien.

En bijna alles deed het, behalve…hmmm de camera en mp3-achtige zaken.

Gelukkig bleek dat met hulp van reviewjolla snel gefixt, al was ik de eerste die de truc om het te fixen uithaalde… Wat was het geval: De Fairphone Android updater installeert een nieuwe versie van FairPhone Android, waar de sailfish alpha release niet helemaal compatibel mee is. Ik moest nu eerst weer een oude Android versie installeren en daarna opnieuw Sailfish installeren. Maar ach, als je het trucje één keer hebt uitgehaald, dan is de tweede en derde keer ook geen probleem meer. De stappen om de oude versie van Android op FairPhone terug te zetten staan nu ook op de ReviewJolla site beschreven.DSC_0194DSC_0187

Inmiddels draait Sailfish dus probleemloos op mijn Fairphone. Een paar zaken ontbreken. Het belangrijkste misschien is dat Android ondersteuning ontbreekt. Licentiekwestie, schijnt het. Net als de Exchange koppeling. Maar als je die niet meteen nodig hebt, dan is kun je prima uit de voeten met deze versie.

Wat is nu het netto resultaat?

De Fairphone heeft veel betere hardware dan de Jolla. Toen de Jolla uitkwam, was de hardware al een beetje verouderd. Ook de Fairphone is niet helemaal ‘state of the art’, maar de achterstand is minder, je gaat er per saldo dus wel 3 jaar op vooruit. Dus het toestel is vlotter. Het scherm is veel beter: groter en een hogere resolutie. Dat leidt dat wel tot een probleempje, sommige pictogrammen en applicatiefuncties schalen niet lekker. Met name 3rde partij apps hebben hieronder te lijden.

Het toestel is natuurlijk een maatje groter dan de Jolla, houdt dus iets ander vast.

Er zijn nog wel een paar bugs. De transparantie in de ambiences zijn er niet. Het sluiten van een app werkt niet door de app omlaag te trekken (of moet ik dat ergens instellen? Even zoeken maar). De kompas app doet het niet, radio werkt ook niet. Maar ja, wat wil je, dit is nog een alpha en het levert toch al een zeer stabiele ervaring op.

Binnenkort verwacht ik alpha 2 en alpha 2.1. Alpha 2.1 heeft een updatefaciliteit, zodat ik niet alles weer kwijtraak bij installatie.

Alles bij elkaar ben ik tevreden. Sailfish op Fairphone werkt prima en als Fairphone het voor elkaar krijgt om zelf deze combi aan te bieden, dan kunnen we weer een paar jaar vooruit 🙂

André Koot

Open Standards, Open Identity, Open Data, Open Source. Open Minded (most of the time) http://about.me/andrekoot - information security / privacy RE CISA CISM -

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. BonoNL schreef:

  Geweldig deze ervaring.
  Ik wil heel graag maar heb op dit moment Android support nog nodig.
  Eens kijken of sfdroid daar verandering in kan brengen.

  Teven ben ik van exchange naar cardav aan het overstappen. Dan is exchange niet meer nodig….

 2. Marcel van Pinxteren schreef:

  Ondertussen bijna een jaar verder. Ben benieuwd of je Sailfish nog steeds gebruikt, en of je mij kunt helpen om het te installeren.

 3. André Koot schreef:

  @Marcel ik heb na een maand ongeveer android teruggezet. Niet omdat sailfish niet werkt, maar omdat ik eigenlijk verschillende android apps moest gebruiken en dat lukt dus niet. Inmiddels draait mijn JollaC als een zonnetje en kan ik daar alle android apps op draaien die ik maar wil, al ontbreekt daar eigenlijk alleen de GPS ondersteuning.
  Dus ik ga sailfish weer installeren op de fairphone. Moest alleen even een aanleiding hebben om dat te doen, dus bedankt 🙂

  Als je hulp nodig hebt, stuur dan even een dm tweet naar @meneer, dat is het makkelijkst, denk ik?

 4. Michael schreef:

  Dag Andrè,

  Zou je een status update geven van je laatste install van SailfishOS op FP2?

  Geeft de pagina op de merwiki een correct beeld van wat werkt en wat niet?
  https://wiki.merproject.org/wiki/Adaptations/libhybris/Install_SailfishOS_for_fp2

  Bij #Hardware_Support staat alles wel op groen, maar bij #Status blijken er toch verschillende zaken niet te werken.

  Misschien een follow-up blogpost?

  Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.