Sailfish OS 2.0 is nu beschikbaar voor Jolla smartphones

4c8985b4-f2c3-4d62-9bf1-0381c28146b9

Veel gebruikers hebben met smart gewacht op deze release van Sailfish OS. Op 24 september heeft Jolla Sailfish OS 2.0 voor de Jolla smartphones vrijgegeven. De release was vorige week al beschikbaar voor de early-access group en hieruit zijn geen blokkerende issues naar voren gekomen. Daarom wordt dezelfde build nu uitgerold naar alle gebruikers.

De release brengt een eenvoudiger en mooie UI met tal van nieuwe en verbeterde functies zoals de uitgebreidere en configureerbare ‘Events’, geavanceerdere notificaties van zowel Sailfish als Android applicaties. De grootste update voor Sailfish tot nu toe.

De andere grote verandering is dat Sailfish OS geschikt is voor zowel tablets als smartphones. De tablets, welke momenteel worden ingepakt voor verzending, zijn reeds voorzien van Sailfish OS 2.0

Wat is er nieuw in deze release

New User Interface:

 • Home is now a carousel. Swipe to cycle between Home and Events
 • App Grid can be accessed from anywhere in the OS (even from inside an app) by swiping up from the bottom edge
 • Swipe down from the top edge of the screen to open Top menu with lock action and ambiences. The currently active ambience is marked with an indicator. You can change it to close apps directly with one top swipe.
 • Tutorial app has been updated to introduce the new navigation of the user interface
 • Refreshed visual style in Home, buttons, pulley menus, time picker, volume bar and remorse timer
 • Refreshed layouts for Calendar, Jolla Store, Clock, Email and Camera apps
 • Refreshed active App Covers for Gallery, Jolla Store, Settings, Notes and Camera apps

Events:

 • Events is now richer and configurable via Settings > System > Events
 • Notifications in the Events are now shown by grouping them based on type
 • New gesture option enables quick Events view access with a left swipe, activate it in Settings > System > Gestures
 • New Calendar widget displays your upcoming events directly in the Events view
 • Redesigned Weather widget shows five-day forecast information – tap on the widget to view it and remember to set your location in the Weather app
 • Jolla Tablet: now you can pick your favorite settings shortcuts to be shown in the Events view
 • Jolla Tablet: perform your favorite actions directly from the Events view. E.g. connecting to internet, search the web, find your location, take a photo, make a note or add a reminder

Camera:

 • Records video clips in H.264 format now

Android apps:

 • Android apps now use the “Chat” system tone for notifications, and alert with vibration and notification LED
 • Android app notifications now wake up the display

Other improvements/features:

 • Jolla Tablet: three finger volume control gesture enabled – hold three fingers on the screen and slide one of the fingers to adjust volume
 • Support for US English language in the OS
 • Support for Lohit Devanagari font (Indian fonts)
 • New ambiences based on the selections from the Jolla ambience photo campaign with Jolla tones set as default actions
 • Notes can now be shared as text files
 • Media controls on lock screen for native Media app

Meer informatie in de blogpost “Sailfish OS 2.0 now available for the Jolla smartphone!” op blog.jolla.com

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

14 reacties

 1. Kea schreef:

  Hm, toch minpuntjes ervaren bij de nieuwe OS: je kunt nu niet meer het geluid uitzetten via het pulleymenu. Geluid is verbonden met de ambiance ‘Silence’ en dat vind ik niet zo geslaagd.

 2. Kea schreef:

  Verder vind ik het een mooie OS, prettiger dan het huidige iOS, dat gewoonweg teveel functies heeft gekregen om nog handig te zijn ! En sommige Jolla apps zijn briljant in hun eenvoud. Helaas zijn er ook veel nutteloze apps en is het nog steeds niet mogelijk om officiële apps zoals bankieren op je Jolla te hebben. Ook zit ik te wachten op een mogelijkheid om te internetcontent te ‘casten’ naar de tv. En…wanneer is de Jolla in het Nederlands?

 3. Mario schreef:

  Hoi, Sinds kort doet mijn E-mail account het niet meer, en met geen mogelijkheid weer te activeren. Wat doe ik verkeerd/is er aan de hand??

  Gr Mario

 4. Kea schreef:

  Bij mij deed ook de agenda app het niet. En connection problemen. Zendesk van Jolla heeft me aangeraden om een factory reset te doen. Een vervelend karwij, dat heel veel tijd kost. Nu doen mail en calendar het weer en wordt er gesynct via mijn yahoo account. Bovendien lijkt alles nu soepeler te gaan. Echter, er is een ander probleem bijgekomen: heel wat apps van Aptoide zijn of niet te downloaden, of ze zijn na downloaden niet te openen. HERE navigatie is niet meer bij Aptoide en Yahndex te krijgen. Amazon heeft hem wel, maar daarvan krijg ik steeds het bericht dat ik de app al heb en dat ie dus niet gedownload wordt. Mijn enige Android apps zijn nu : Wordfeud, Telegram en MobileVoip. Mijn Jolla blijft een zorgenkindje.

 5. Kea schreef:

  Toevoeging: ik had eerst een hele rij zoekmachines waar ik uit kon kiezen. Duckduckgo is mijn favoriet. Die is nu ook weg. Yahoo zoekmachine is onleesbaar, zo klein. Dus weer Google. Weet iemand hoe ik die lijst terug kan krijgen? OpenRepos?
  Groet, Kea

 6. Mario schreef:

  hoi,

  Ik heb de app verwijderd en weer opnieuw geinstaleerd (verschillende malen) maar kan geen E-mail account meer aanmaken.
  Als ik het goed begrijp terug naar fabrieks instellingen en alles weer opnieuw aanmaken, en instaleren??

  Gr Mario

  • Jarno schreef:

   Ik doelde op het verwijderen en aanmaken van een account, niet zozeer het verwijderen en installeren van de app. Maar als dat niets oplevert, dan zou ik toch eens contact zoeken met Jolla. Of inderdaad een reset gaan uitvoeren 🙁

 7. Kea schreef:

  Ben al tijden in gesprek met zendesk over connectieproblemen en over feit dat Calendar niet werkt. Factory reset gedaan. Twee dagen was er wel syncing d.m.v. mijn Yahoo account. Vandaag opeens niet meer. Bovendien kan ik na de reset maar een paar apps van Aptoide downloaden. Soms lukt het wel, maar dan crasht de app bij openen. Sailfish is een mooie OS, maar dit is zo’n getob…….Het gekke is, dat mijn man nergens last van heeft met zijn Google account.

  • Jarno schreef:

   Ik heb alleen ervaring met Google agenda’s, maar die lijken toch heel aardig te werken. Niet zeer uitgebreid qua functionaliteit, maar de basis is er.

   • Kea schreef:

    Het lijkt alsof de meeste Jolla-bezitters ontwikkelaar zijn, of tenminste IT geschoold. Ik ben dat niet en mijn man al helemaal niet. Dat maakt het voor ons wel lastig om Jolla te gebruiken. Kan er niet wat meer uitwisseling op deze site komen over het gebruik van Jolla?

 8. Kea schreef:

  Enne: had inderdaad de lijst met zoekmachines van OpenRepos. Als ik het nu probeer lukt dat niet zomaar omdat je eerst moet toestaan dat er ‘untrusted software’ wordt geïnstalleerd. Ik weet niet of dat nu wel zo verantwoord is met al die problemen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.