Hands on met TOHOLED

Kimmo Lindholm (@LiKimmo) meldde dat hij een nieuwe batch TOHOLEDs ging maken. Voor wie de discussie hierover gemist heeft op TMO, talk.maemo.org: een TOHOLED is een Other Half met daarin een klein schermpje op OLED-technologie. Het voordeel ervan is dat dit scherm veel minder energie verbruikt dan het gewone scherm.

Na enige twijfel ben ik gezwicht. Dus heb ik een kleur uitgezocht, met de keuze of Kimmo’s logo in de TOH wordt geprint of niet. Via Twitter de voortgang gevolgd van alle binnenkomende onderdelen, en plotseling lag er een envelop uit Helsinki in de bus. Inhoud: de TOHOLED en een heuse sticker met het logo.

Klik, klak, mijn geliefde oranje TOH met “The First One” eraf en de nieuwe erop. Er wordt automatisch software ge√Įnstalleerd om de instellingen te kunnen aanpassen. En uiteraard werkt het direct. Het resultaat? Achterop de Jolla wordt de tijd vertoond, de hoeveelheid resterende accu, en eventuele binnengekomen berichten (mail, sms, etc.) Zonder berichten zijn de verbindingen te zien. Ook zijn er symbolen voor “Stil” en “Vliegtuigmodus”.

20141218174207Het actuele scherm is ook te zien in de Toholed Settings-app. Toeval of niet, een paar dagen later kwam Update 10 van Jolla uit. Wat een feest achter op het OLED-scherm: in grote letters en blinkend UPDATE TIME!. Erg grappig, dit soort details.

De nieuwe TOH is een mm dikker dan voorheen. Het spul voelt heel anders: vezelig zoals ouderwets strokarton. Heeft een goede grip, en is (voorzichtig!) nat afneembaar. Het kost meer moeite om te ontkoppelen dan de originele TOH. Blijft dus ook goed zitten.

Het grote voordeel? Het accuniveau en de tijd zijn altijd in beeld. Voor de rest biedt het gewone scherm tegenwoordig ook veel informatie. (Ik heb sinds Update 8 het “Glance screen” aangezet, dat reageert op de proximity sensor. Zie de instructies op JollaNL of TJC.

Maar het is vooral leuk. Ik heb nooit met elektronica zitten solderen, maar het idee dat mensen zes koperen polen achterop een telefoon gaan ontginnen, maakt mij duidelijk dat ik dat jaren geleden wel had moeten doen. ūüėČ

Rob Kouwenberg

Palm Treo --> Nokia N900 --> Nokia N9 --> Jolla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.