Telegram met Jollagram

t_logoNadat alweer bijna een jaar geleden, in februari 2013, Facebook aankondigde dat het Whatsapp wilde overnemen ontstond er veel ophef onder de gebruikers van Whatsapp. Daar waar velen het niet zo’n groot probleem vonden dat Whatsapp toegang had tot al hun contacten, vond een grote groep het wel een probleem als Facebook deze gegevens kreeg. Voor zover dat niet al het geval is/was, aangezien de Facebook app die je op je iPhone- of Androidtoestel hebt staan ook doodleuk je adresboek kan uitlezen.

Desondanks was er veel ophef over deze overname en de gevolgen voor ieders privacy. Van deze onvrede konden alternatieve aanbieders profiteren. Een van de meest succesvolle hierbij was Telegram. Het platform en bijbehorende apps werden ‘gemarkeerd’ als veiliger dan Whatsapp. Dat ging snel over in ‘veilig’, maar daar zijn de meningen nog over verdeeld. Een van de betere opmerkingen die ik hierover las, maanden geleden al, was deze van Terry Chia:

I’d like to ignore the comparison to WhatsApp because WhatsApp does not advertise itself as a “secure” messaging option. I’d like to instead focus on whether Telegram is secure.

Telegram’s security is built around their home spun MTProto protocol. We all know that the first rule of Cryptography is Don’t Roll Your Own Crypto. Especially if you aren’t trained cryptographers. Which the Telegram people most certainly aren’t.

The team behind Telegram, led by Nikolai Durov, consists of six ACM champions, half of them Ph.Ds in math. It took them about two years to roll out the current version of MTProto. Names and degrees may indeed not mean as much in some fields as they do in others, but this protocol is the result of thougtful and prolonged work of professionals.

Source: https://news.ycombinator.com/item?id=6916860

Math Ph.Ds are not cryptographers. The protocol they invented is flawed. Here is a nice blog post explaining why. In addition to that, Telegram has issued a rather ridiculous challenge offering a reward to anyone who can break the protocol. Except that the terms they set makes even the most ridiculously weak protocol difficult to break. Moxie Marlinspike has a nice blog post explaining why the challenge is ridiculous.

So, no. Telegram is by no means secure. For commonly accepted definitions of secure, not the one Telegram made up.

If you want a real secure means of communication on your phone, look to more reputable projects such as Open WhisperSystems or the rather well known Cryptocat.

Jollagram

Nu naar het heden. Het heden is dat net voor de jaarwisseling de app Jollagram is gelanceerd. Jollagram is een native Sailfish app voor het Telegram-protocol. Het is vanaf nu dus mogelijk om op je Jolla via Telegram te chatten met je vrienden. Heel letterlijk. Er is nog geen enkele andere functionaliteit beschikbaar, enkel de chat werkt 😉 Maar dat is natuurlijk een kwestie van tijd.

Jollagram is verkrijgbaar via openrepos.net en de eerste bugfix is reeds doorgevoerd. Veel gebruikers, waaronder ik, konden geen chats openen. Daarmee was de app initieel onbruikbaar. Met versie 0.1.2-1 zou dit verholpen moeten zijn.

De app implementeerd een UI die sterk lijkt op de SMS/chat-UI van SailfishOS. Dit staat me zeer aan. Hopelijk gaat men in de toekomst nog verder en wordt het echt geïntegreerd. Dat zou Jollagram een duidelijk voorsprong kunnen geven op de momenteel onbruikbare Whatsapp-client Mitakuuluu. Naar verluidt gaat ontwikkelaar coderus wel werken aan een nieuwe versie, maar wanneer we daar de eerste resultaten van zullen zien is onbekend.

Ondertussen is er dus Jollagram.

 screenshot-20141231144608 screenshot-20141231144443 screenshot-20141231144316

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

9 reacties

 1. Bokkie schreef:

  Moxie Marlinspike is er anders niet echt enthusiast over…
  Ik zou ook liever Open Whispersystems TextSecure/Whisper naar Sailfish geport zien…

 2. Kea schreef:

  Vorige week via OpenRepos Jollagram gedownload. De app is nog niet in de Jollastore. Ik had al Telegram 2.3 op mijn Jolla., een app die het perfect doet, behalve dan de notificaties, die ontbreken. Het nieuwe Jollagram doet het wel, maar je kunt er alleen mee chatten/gratis sms’en. Meer niet. Ik moest de contacten zelf invoeren, wat een goed teken is, want dan wordt er niet stiekem in mijn contactenlijst gekeken. Het grappige is, dat ik bij een bericht op Jollagram dezelfde geluiden hoor als met een binnenkomende sms.
  Ik heb ook Threema op mijn Jolla, een mooie app. Helaas ken ik bijna niemand die hem ook heeft. Threema versleutelt je bericht bij verzending en bij aankomen en ook hier moet je je contacten zelf invoeren.
  Telegram heeft weer als voordeel dat er ook een desktop versie van is.

 3. Rob Kouwenberg schreef:

  Ik kreeg Jollagram niet lekker aan de praat, ook de update niet. @meneer als contact opgevoerd, die was even zichtbaar maar later niet meer. Toen heb ik het maar verwijderd in afwachting van betere tijden.

 4. Jarno schreef:

  Jammer die wisselende ervaring. Bij mij werkte het pas na de eerste update, maar contacten zijn wel van het begin zichtbaar. Ik heb daarvoor niets gedaan, ze werden gelijk geimporteerd.

 5. Kea schreef:

  Sinds vandaag werkt de app op mijn telefoon ook niet meer, helaas. Het ging eerst goed: kreeg zelfs zichtbare en hoorbare notificaties, terwijl die bij de ‘officiële’ app ontbreken. De contacten staan er nog en ik kan een bericht typen, maar het wordt niet meer verzonden. Hopelijk kan Marco Forte hem nog verbeteren.

 6. Kea schreef:

  Beste mensen, ik heb een mailtje gestuurd naar Marco Forte. Of het daardoor komt weet ik niet, maar Jollagram doet het weer op mijn telefoon. Krijg drie soorten notificaties: het sms geluid van Jolla, een Jollagram icoontje op het toegangsscherm, én een blauw flikkerend lichtje. Een binnenkomend bericht kun je zo niet missen! Het is mogelijk zowel onder WLAN als offline berichtjes te sturen, maar dat moet je in ‘settings’ wel even aangeven.
  Al met al dus wel de moeite waard om de app te blijven proberen.

 7. André schreef:

  Bij mij werkt Jollagram. Maar ik heb geen idee waar al die contactpersonen vandaan komen, ik heb al een flinke lijst namelijk.
  Inmiddels heb ik de app vertaald, zodat een volgende versie in onze taal staat.

  • Jarno schreef:

   Top André. En de lijst zal neem ik aan toch vanaf servers komen. Ik gok dat er een match plaatsvindt tussen het adresboek van personen en jouw nummer. Waarbij het best zo kan zijn dat dit niet op de Jolla is gedaan, maar al bij Telegram via de officiële app die mensen hebben geïnstalleerd.

 8. Kea schreef:

  Jarno, bij mij ging het zo: ik had al Telegram op mijn telefoon voordat de Jolla-versie kwam. De contacten op Jollagram zijn precies dezelfde als die van de Telegram app. Nu heb ik dus beide. Jollagram geeft notificaties en Telegram niet, maar op Telegram kan ik foto’s etc. versturen en emoticons toevoegen en dat kan met Jollagram (nog) niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.