Zram patch

default_package_0Update9 is niet zomaar een update van SailfishOS, het is een grondige verbouwing van het platform, waarbij met name QT5.2 in het oog springt. En het is een bijzondere update, omdat Jolla deze update niet zomaar uitrolt, je moet erom vragen. Daar is een gegronde reden voor, het is meer een nieuw OS. En eigenlijk word je een betatester als je Update9 installeert.

De update levert op zich niet veel problemen op. Vrijwel alles blijft draaien, maar niet zoals je verwacht, of zoals je va je Jolla gewend was. Op mijn Jolla merkte ik een paar haperingen. Apps starten niet altijd even vlot en er verschenen ‘ghost images’ als ik een app startte of beëindigde. Vooral als ik de ‘Dalvik Stop!’ app startte, bleven een ghost image op het scherm achter.

Een tip van Teun Winters verwees naar zramcfg. Dat zou het probleem moeten oplossen.

En verdraaid nog an toe, gevoelsmatig lost deze patch inderdaad iets op. Starten van apps (mn Tweetian en android apps) lijkt inderdaad vlotter, maar de Dalvik Stop! ghost blijft nog wel staan.

Wat doet dat zram ding?

Linux gebruikt net als andere operating systems verschillende soorten geheugen. Het snelste geheugen is RAM. Alles wat volledig in RAM draait, is het vlotste. Maar RAM is niet onbeperkt aanwezig, dus de minder gebruikte stukken code worden vanuit RAM naar trager geheugen verplaatst om ruimte te maken voor andere code die nodig is. Bij linux wordt daarvoor de /swap partitie gebruikt. Maar die staat normaal gesproken op een trage harde schijf. Verplaatsen kost tijd en swap-geheugen zelf is ook traag. In smartphones hebben we geen echte harde schijf, maar swap is toch betrekkelijk traag. zram (sinds begin van dit jaar gewoon een module van de linux kernel) alloceert in het 16 GB RAM geheugen een stukje ruimte als swap geheugen. Daarin wordt code gecomprimeerd opgeslagen. Zelfs met compressie is zram swap sneller en dat maakt het terugplaatsen van code vanuit swap naar regulier RAM dus veel sneller.

Een volledige uitleg vind je op http://en.wikipedia.org/wiki/Zram

De zram patch van openrepos doet dus precies dit, het zorgt ervoor dat verplaatsing van code veel sneller gaat, waardoor het apparaat ook veel sneller aanvoelt.

Ik heb de patch een paar dagen geleden aangebracht en tot nog toe geen vreemde dingen ervaren. Ik kan ook niet zeggen dat Update9 nu even snel werkt als de voorgaande Update8, maar met de patch lijkt het wel vlotter te gaan. Met name starten van apps gaat iets sneller.

De ontwikkelaar waarschuwt dat er geen garantie op wordt gegeven. Laat ik dat dan ook maar niet doen.

Met dank aan Andre voor de bijdrage. Ook meeschrijven? Graag! Stuur je bedrage naar info@jollanl.org.

André Koot

Open Standards, Open Identity, Open Data, Open Source. Open Minded (most of the time) http://about.me/andrekoot - information security / privacy RE CISA CISM -

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.