Whatsapp zonder Mitakuuluu

whatsapp-brokenAls Jolla gebruikers zullen we het de komende tijd, of misschien voor altijd, zullen stellen zonder het fantastische Mitakuuluu. Nadat Whatsapp actief is begonnen met het blokkeren van Mitakuuluu-gebruikers, heeft de ontwikkelaar de spreekwoordelijke handdoek in de ring gegooid. Enigszins begrijpelijk, maar wel heel spijtig.

Wat rest is gebruik maken van de standaard Android-versie van Whatsapp. Deze integreert voor geen ene meter, doet niet aan normale notificaties en is trager. Maar ja, je moet wat als je Whatsapp wilt/moet blijven gebruiken.

Installeren

De installatie van Whatsapp is niet heel lastig. Open de Android-store op je toestel, waarschijnlijk Yandex, en zoek naar Whatsapp.

Na de installatie moet je activeren. Dit zal niet helemaal goed gaan. De sms komt wel binnen, maar de app kan deze niet voor je uitlezen. Dit wordt een handmatige invoer.

Daarna zul je merken dat geen enkele contact aanwezig is in Whatsapp. Vrees niet, dit komt goed. Begin met het herstarten van je toestel. Open na het herstarten Whatsapp weer. Nu zullen de contacten gestaag binnenlopen. Dit kan even duren, afhankelijk van de hoeveelheid contacten. Het verloopt in batches, dus wellicht dat je niet gelijk alle contacten hebt.

Notificaties

Grootste issue waar ik tegenaan liep zijn de notificaties. Het aansturen van het notificatie-led is nog niet mogelijk voor Android-apps op Jolla. Niet voor zover ik weet in elk geval. Geluid afspelen wil echter ook niet. Of toch…

Het kan wel, maar er is geen geluid. Android-apps hebben geen toegang tot de geluiden in Sailfish. Je zult dus eerst geluiden moeten toevoegen. Na wat zoeken kwam ik langs het gratis (adware) Zedge. Hiermee kun je tal van geluiden aan de Androidomgeving toevoegen. Zelfs twee Jolla notificaties. Met andere woorden, installeer Zedge, installeer wat geluiden en stel vervolgens in Whatsapp een van deze geluiden in (eenmaal voor individuele berichten, eenmaal voor groepsberichten).

Nu kun je in theorie weer horen dat je berichten ontvangt. Het ledje knippert weliswaar niet, maar het is beter dan niets.

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. temp2264 schreef:

    Voor geluiden zoek naar het android programma Ringtone maker hiermee kan je je jolla geluiden overzetten voor je whatsapp heb je te tenminste dezelfde geluiden voor je whatsapp meldingen

  2. Jarno schreef:

    De app Ringtone is kennelijk ook een optie. Het doet uiteindelijk hetzelfde, geluiden downloaden en beschikbaar stellen. Via Zedge kun je ook de originele Whatsapp geluiden binnenhalen, maar ik vond de Jolla geluiden leuker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.