Sailfish OS Vanha Rauma 4.4.0

Terwijl we onze zeilvistour langs werelderfgoedlocaties voortzetten, bereikten we vandaag Vanha Rauma, het oude hart van Rauma, een stad langs de kustweg tussen Pori en Turku in het zuidwesten van Finland en aan de oevers van de Rauma-rivier. Vanha Rauma is een levend monument voor de betoverende stijl van de oude Scandinavische houten constructie. De thuisbasis van 800 inwoners, vindt u prachtige voorbeelden van exterieurs in neorenaissancestijl uit de 19e eeuw naast de perfect bewaard gebleven 15e-eeuwse kerk van het Heilig Kruis. Zoals de Visit Rauma-  site het stelt, is wandelen door de stad alsof je “een sprookje binnenstapt”.

SailfishVanha Rauma

We streven naar de prachtige Sailfish-gebruikerservaring om een ​​vergelijkbare elegantie en eenvoud te brengen in een anders drukke en afleidende wereld. Maar de schoonheid aan de oppervlakte moet worden ondersteund met geavanceerde technologie eronder die gelijke tred houdt met moderne normen en ontwikkelingen.

Daarom hebben we in de 4.4.0 Vanha Rauma-release hard gewerkt om de compatibiliteit over de hele linie te verbeteren, waarbij we gelijke tred houden met recente browser- en functieontwikkelingen. Tegelijkertijd hebben we de gebruikersinterface verfijnd om alle nieuwe functies te laten zien op een manier die geen invloed heeft op de eenvoud van uw apparaat in het dagelijks gebruik.

Speciale dank aan Kees van Niftrik dat we zijn prachtige foto van de oude Rauma mochten gebruiken voor de update.

Bijgewerkte browserengine

Een grote verandering in Sailfish OS 4.4.0 Vanha Rauma is de introductie van een nieuwe browser-engine op basis van Mozilla Gecko ESR 78, een update van de ESR 60-engine uit eerdere releases. De “ESR” in deze naam staat voor “Extended Support Release”, wat betekent dat de engine bugfixes blijft ontvangen en daarom bijzonder stabiel is.

De browser-engine is een groot stuk software. Om wat getallen rond te gooien, bestaat de kernengine uit 39 245 bestanden met gegenereerde en gecompileerde code (13 798 479 regels C++ en Rust) en 71 277 bestanden met dynamische code (8 177 160 regels Javascript). Het aan het werk krijgen op Sailfish OS is een grote taak, en toen we met het proces begonnen was ESR 78 de meest recente  Extended Support Release van Gecko die beschikbaar was. Het is ook een belangrijke update, aangezien het de eerste release voor Sailfish OS is die gebruikmaakt van de Gecko Quantum-engine , die we om stabiliteitsredenen in eerdere releases hadden uitgeschakeld. Mozilla vergelijkt de  nieuwe motor met tweemaal de snelheid  van zijn  voorganger . Dat vertaalt zich niet direct naar de gebruikerservaring omdat de renderer slechts een deel van de stapel is, maar we hebben onze eigen benchmarks gedaan, die we beschikbaar zullen stellen op de Sailfish OS-documentatiesite.

Net als bij eerdere browserupdates hebben we ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om functies toe te voegen en de gebruikersinterface te verfijnen. WebRTC-audio en -video zijn verbeterd om browsergebaseerde videogesprekken beter te ondersteunen. Navigatie en tabcontrole zijn verbeterd, zodat het sluiten van een tabblad u naar het tabblad brengt dat u eerder had geopend, en als u teruggaat op een pop-upvenster, wordt het gesloten en gaat u naar het tabblad dat het heeft voortgebracht. De browserinterface en het menu zijn bijgewerkt met feedback en codebijdragen van u, onze gebruikers. Deze wijzigingen zijn allemaal bedoeld om uw browse-ervaring soepeler en intuïtiever te maken. Zelfs als u de wijzigingen misschien niet direct opmerkt, hopen we dat u het geheel een aangenamere browse-ervaring zult vinden.

Het resultaat van dit alles is de snelste, meest compatibele en meest uitgebreide Sailfish-browse-ervaring tot nu toe.

Nieuwe functies overal

Hoewel de veranderingen in de browser een grote impact zullen hebben op verschillende gebieden, is het in de praktijk slechts één voorbeeld van de vele verbeteringen  die de Sailfish 4.4.0 Vanha Rauma-release zullen doordringen.

Een andere nieuwe functie die we vooral leuk vinden, is de mogelijkheid om Bluetooth-apparaten te koppelen met NFC. Tik gewoon op een ander NFC-compatibel Bluetooth-apparaat, zoals een luidspreker, en je telefoon zal automatisch een nieuwe koppeling maken als er nog geen is gemaakt, of een verbinding tot stand brengen als dat het geval is. Kijk op de NFC-pagina van de Instellingen-app om deze nieuwe functionaliteit te bedienen.

Vanuit de stock Camera-app kun je nu verschillende effectfilters toepassen. Grijstinten, sepia, posterise, whiteboard en blackboard zijn allemaal standaard aanwezig en op de Xperia 10 II kunnen deze worden gebruikt met alle drie de beschikbare cameralenzen. Je kunt nu de resultaten van de filters direct zien terwijl je je stuk componeert, de foto maakt en de resultaten uploadt met behulp van de ingebouwde interface voor delen, zonder ooit de camera-app te hoeven verlaten.

U kunt al uw historische foto’s ook gemakkelijker bekijken met de introductie van een op datums gebaseerde schuifbalk in de Galerij-app. Bovendien hebben we deze nieuwe schuifbalkwidget ook beschikbaar gemaakt voor gebruik door andere apps, waaronder apps van derden. Als je rondkijkt, zie je dat het al door het hele besturingssysteem wordt gebruikt.

Onze ondersteuning voor Android-apps is bijgewerkt en verbeterd, waarbij de Android 10-basis is bijgewerkt naar r62-beveiligingspatchniveau, evenals verbeteringen om video- en audio-oproepen correct te laten werken met Android-apps, waaronder Telegram, WhatsApp en Threema.

Communitybijdragen

Bouwen met een sterke Open Source-basis blijft zijn vruchten afwerpen voor het besturingssysteem, en we kunnen allemaal profiteren van de bijdragen die van de gemeenschap zijn gekomen. Speciale dank gaat uit naar Michał Szczepaniak voor zijn uitstekende bijdragen aan het verbeteren van de locatienauwkeurigheid wanneer GNSS (bijv. GPS) wordt gebruikt. Damien Caliste is ook doorgegaan met het aanbrengen van overvloedige verbeteringen aan de e-mailapp met fixes voor PGP-ondertekening, en aan de agenda-stack op meer gebieden dan hier gemakkelijk kan worden beschreven. Gebruikers van de Agenda-app, vooral als u synchroniseert met externe services, zullen stabielere en minder foutgevoelige resultaten zien en betere foutrapportage voor het geval er iets misgaat.

De nieuwste release brengt Lets als een geheel nieuwe taal met volledige ondersteuning voor zowel het toetsenbord als de lokalisatie door het hele besturingssysteem. Bijdragen zijn afkomstig van ten minste tien gemeenschapsbijdragers, met een speciale opmerking voor akerran, garaushi, Indus en JSEHV voor hun uitstekende en productieve taalbijdragen. Bij Jolla zijn we erg trots op de lokalisatieondersteuning die we bieden. Met de toevoeging van het Lets heeft dit nu een totaal van 40 verschillende officieel ondersteunde lokalisaties bereikt, een prestatie die zeer wordt gedeeld met en mogelijk wordt gemaakt door de gemeenschap.

Ten slotte hebben we ons ingespannen om zoveel mogelijk van de problemen die u uit eerdere releases naar voren hebt gebracht, aan te pakken. Meer dan dertig problemen die rechtstreeks in de forums zijn gemeld, zijn onderzocht en opgelost voor de nieuwste release. Deze omvatten Android-verbindingsproblemen die nu zijn opgelost, verbeteringen aan de MMS-integratie, synchronisatieoplossingen, Bluetooth-oplossingen, sfeeroplossingen en meer. Met Sailfish OS-apparaten die over de hele wereld worden gebruikt, verbinding maken met verschillende providers, verschillende services en worden gebruikt in totaal verschillende omgevingen, is het voor ons onmogelijk om alle mogelijke combinaties te testen. De bugrapporten die u indient, zijn voor ons een belangrijke manier om niet alleen te weten wat belangrijk voor u is, maar ook om te weten wat er in de eerste plaats een probleem zou kunnen zijn. Onze dank gaat uit naar iedereen die rapporten heeft ingediend op het forum.

Veel, maar niet alles

We hebben veel in onze Sailfish OS 4.4.0 Vanha Rauma-release gestopt en we zijn trots op het resultaat. De release heeft iets langer geduurd dan we oorspronkelijk hadden gepland, maar we hopen echt dat u het met ons eens bent dat het wachten de moeite waard was.

Desalniettemin rusten we nooit op onze lauweren, en er zijn een aantal mogelijkheden waarvan we weten dat je er naar uitkeek, maar die niet in deze release zijn terechtgekomen. De twee meest voor de hand liggende zijn VoLTE-ondersteuning en ondersteuning voor de Xperia 10 III.

Hoewel het nooit onze bedoeling was dat VoLTE naar 4.4.0 zou gaan, bevat de release niettemin veel belangrijke delen van het basiswerk dat nodig is om dit in een toekomstige release mogelijk te maken. We zijn nog steeds van plan om later dit jaar VoLTE-ondersteuning naar Sailfish OS te brengen. Bekijk de demonstratie van gelijktijdige gegevensoverdracht en VoLTE-bellen. 

Aan de andere kant, terwijl we hadden gehoopt om een ​​gezamenlijke Xperia 10 III en 4.4.0 release te doen, hebben we uiteindelijk besloten om de twee te ontkoppelen, om de 4.4.0 release zo snel mogelijk naar jullie uit te brengen. De Xperia 10 III-aanpassing is goed aan het koken en we zijn super enthousiast om hem naar je uit te brengen, maar daarvoor moet je nog even wachten.

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.