Maak kennis met de Xperia 10 III met Sailfish OS

Het is een groot genoegen om de release van Sailfish OS 4.4.0 Vanha Rauma voor de Sony Xperia 10 III aan te kondigen. De combinatie van Sailfish OS geoptimaliseerd voor de Xperia 10 III biedt verbluffende prestaties voor een indrukwekkende prijs, waardoor de beste Sailfish OS-ervaring ooit wordt geboden. Sailfish OS op de Xperia 10 III bevat ook bèta-VoLTE-ondersteuning, standaard uitgeschakeld, maar beschikbaar voor dappere communityleden om voor het eerst uit te proberen. Dit is niet alleen de beste manier om Sailfish OS te ervaren, maar we geloven ook dat dit de beste manier is om te genieten van de Sony Xperia 10 III-hardware.

We weten dat velen van jullie reikhalzend hebben uitgekeken naar de release sinds we er een preview van hebben gezien op het Sailing for Ten Years  -feest in Berlijn . We hebben heel hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het op de best mogelijke manier werkt, en we zijn erg blij met het resultaat . Je kunt Sailfish OS proberen te kopen om rechtstreeks naar de Xperia 10 III te flashen in de Jolla Shop voor € 49,90 , dezelfde prijs als alle andere Sony-apparaten in het Sailfish X-programma. Hiervoor krijg je natuurlijk de Sailfish-afbeelding om naar je apparaat te flitsen. lDaarnaast krijg je de betaalde extra’s van Android AppSupport voor het rechtstreeks uitvoeren van Android-apps binnen Sailfish OS, Exchange ActiveSync-ondersteuning voor Office 365 – synchronisatie van e-mails, agenda’s en contacten, en ondersteuning voor voorspellende tekst .

Om je een idee te geven van wat je kunt verwachten van de Xperia 10 III, dachten we dat we een beetje een rondleiding door de hardware zouden nemen. Aangezien dit een nieuw apparaat is, zijn er ook enkele bekende problemen waarvan u op de hoogte moet zijn. We zullen die en de bèta-VoLTE-ondersteuning later bespreken

Wat je krijgt van de Xperia 10 III

Zo te zien lijkt de Xperia 10 III opvallend veel op de Xperia 10 II. Er zijn enkele opvallende verschillen: iets dikker (8,3 mm versus 8,2 mm) voor een grotere batterij en met een iets dunnere schermafschuining, vooral aan de bovenkant.

Maar het heeft nog steeds dezelfde comfortabel gladde glazen behuizing, dezelfde handig geplaatste gecombineerde aan / uit-knop en vingerafdruklezer aan de zijkant, dezelfde licht verhoogde camerabobbel met drie lenzen aan de achterkant, dezelfde unieke Sony 21:9 (1080 x 2520 pixel) schermbeeldverhouding en hetzelfde slanke maar ingetogen Sony-ontwerp.

We hebben ons best gedaan om ervoor te zorgen dat Sailfish OS al deze hardware optimaal benut. En dat zien we terug in de prestatieresultaten die we met het apparaat krijgen. Op de browser springt de Octane 2.0-benchmark bijvoorbeeld van 6696 op de Xperia 10 II naar maar liefst 15925 op de Xperia 10 III. Jetstream2 springt op dezelfde manier van 19.046 naar 36.622. Als u een update uitvoert vanaf een ouder apparaat, kunt u een nog grotere verbetering verwachten.

En dit wordt niet alleen aangetoond in de cijfers, je voelt het ook echt wanneer je het apparaat gebruikt.

Met deze nogal mooie kwallen-browsersimulatie  met honderd kwallen, haalt de Xperia 10 III consequent een zijdezachte 60 fps. Daarentegen kon de Xperia 10 II er gemiddeld slechts 43 halen. Dit prestatieverschil is in de praktijk goed merkbaar.

Voor grafische overgangen of achtergrondprocessen is er een zichtbaar merkbare verbetering waardoor Sailfish OS voelbaar soepeler en responsiever aanvoelt. We hebben het over  boterzacht . Het goede nieuws is dat deze prestatieverbeteringen niet ten koste gaan van de levensduur van de batterij. De Xperia 10 III zal veel sneller en veel langer werken dan de Xperia 10 II.

Door HD-video op volledig scherm weer te geven met het scherm ingesteld op verbluffende volledige helderheid op beide apparaten met Sailfish OS, ging de Xperia 10 III 58% langer door dan de Xperia 10 II. Dat is niet alleen een bewijs van de 25% grotere batterij (4500 mAh versus 3600 mAh), maar ook van de geweldige inspanning die het aanpassingsteam van Jolla heeft gestoken om de Xperia 10 III zo efficiënt mogelijk te laten werken (in december een vroege Xperia 10 III-aanpassing was 31% sneller leeg dan de Xperia 10 II).

VoLTE-bèta

We zijn ook blij om aan te kondigen dat dappere communityleden nu de bètaversie van VoLTE die beschikbaar is voor de Xperia 10 III kunnen uitproberen. Het is standaard uitgeschakeld, maar u kunt het inschakelen en deelnemen aan de tests door de instructies op het forum te volgen.

Een basis voor toekomstige ontwikkeling

Hoewel we echt ongelooflijk blij zijn met hoe Sailfish OS werkt op de Xperia 10 III, zijn er een paar belangrijke zaken waar we nog aan werken en waarvoor we de release niet wilden uitstellen. Ten eerste betekent een storing in de onderliggende firmware dat echo-onderdrukking voor oproepen met de interne luidspreker niet correct werkt. Ten tweede zijn alleen de standaard camera aan de achterkant (12 MP, f/1.8, 27 mm, 1/2.8″, PDAF) en de selfiecamera aan de voorkant beschikbaar voor gebruik met Sailfish OS. In het laatste geval hopen we samen te werken met onze geweldige community om een ​​oplossing te ontwikkelen. Raadpleeg ons gerelateerde forumbericht voor meer informatie.

Zoals bij elke nieuwe release zijn er waarschijnlijk ook een paar andere hobbels, en we zijn altijd benieuwd naar je feedback en om ze glad te strijken.

Nieuwe functies voor alle telefoons

Terwijl we de benodigde wijzigingen voor de Xperia 10 III doorvoeren, maken we ook van de gelegenheid gebruik om al onze bestaande gebruikers een update te geven. Deze update voor het uitbrengen van een punt voert wijzigingen uit die gericht zijn op een onmiddellijke verbetering van de dagelijkse Sailfish OS-ervaring.

Apps met de locatietoestemming hebben nu toegang tot het kompas; de bijgewerkte Mozilla Location Services-databases zullen de GPS-vergrendelingssnelheden verbeteren; browserverbeteringen zorgen ervoor dat meer websites beter werken op Sailfish OS. We hebben ook een knop Vingerafdruk opnieuw opstarten toegevoegd om een ​​intermitterend probleem met de vingerafdruksensor te verhelpen die sommige gebruikers hebben ondervonden.

Deze wijzigingen verhogen de Sailfish OS-versie van 4.4.0.58 naar 4.4.0.64.

De beste manier om Sailfish OS uit te voeren

Op basis van onze ervaringen met het gebruik van de Xperia 10 III tijdens de ontwikkeling van de afgelopen maanden, zijn we ervan overtuigd dat dit niet alleen een waardige toevoeging is aan de Sailfish X-reeks, maar de beste toevoeging tot nu toe. We gaan zelfs zo ver om te zeggen dat het verreweg de beste Sailfish OS-ervaring biedt van al onze apparaten. We hopen dat u het met plezier gebruikt en dat u ons zult vergezellen op onze reis om het verder te verbeteren.

Lees meer in de releasepost van het Sailfish-forum

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.