SailfishX voor XA2 wordt bruikbaar

Jolla heeft op de valreep van de maand de beloofde update voor de Sony Xperia XA2-toestellen uitgebracht. Deze update brengt de langverwachte ondersteuning voor Android-applicaties. Met de komst van Sailfish(X) 3 werden de XA2-toestellen al toegevoegd aan de officieel ondersteunde toestellen, maar nog niet alle functionaliteit.

Bij het uitkomen van de laatste update, Sailfish OS Sipoonkorpi (versie 3.0.1.11), kondigde Jolla al aan dat men ernaar streefde om voor het einde van de maand de Android-ondersteuning voor de XA2-toestellen uit te brengen.

De reden dat dit niet tegelijk met de rest van de Sailfish OS-toestellen gebeurde, is omdat de versie die nu uitgebracht is, is gebaseerd op Android 8.1. De overige toestellen moeten het doen met versie 4.4. Die laatste is inmiddels wel erg oud en levert gebruikers steeds meer problemen qua ondersteuning. Steeds meer apps vereisen een nieuwere versie van Android. Met de release van vandaag wordt dit probleem opgelost. Althans, voor de XA2-toestellen.

Zoals het er nu naar uitziet krijgt de Sony Xperia X geen Android 8.1. En dat is toch wel een groot gemis. Qua hardware en moment van introductie, ruim een jaar geleden, is het vanuit gebruikersperspectief niet gek om ook voor dat toestel een update te verwachten. Dat de Jolla 1 geen ondersteuning krijgt is zuur, maar kan ik me nog wel voorstellen. Zeker qua hardware zal dit problemen geven.

‘Pure Android’

Terug naar de XA2. Wie wil kan nu in via shop.jolla.com een beta-licentie kopen. De beta kost momenteel € 29,90. De volledige versie gaat € 49,90 kosten. Wie nu aansluit op de beta hoeft niet meer bij te betalen als de beta wordt afgerond.

Sailfish X Free (0€)Sailfish X Beta (29,90€)*Full Sailfish X (49,90€)*
Sailfish OS software package to flash to your device
Clear instructions and support for downloading, installation & use
Android 8.1 apps support for Xperia XA2 range devicesfree beta
Android 4.4 apps support for Xperia X only
Predictive text input 
MS exchange support 
Software updates as long as device is supported
Customer support as long as device is supported

* Purchasing Sailfish X Beta now with the free beta Android app support for Xperia XA2 range devices will be updated later to the full version without any extra costs.

Beta

Een beta is geen beta zonder issues. Jolla onderkent in elk geval de volgende:

 • Mobile data is not detected properly by some Android apps. These issues occur e.g. with Aptoide, Spotify, Messenger, and Twitter. We recommend to use WLAN for setting up Android apps.
 • Recently created files (e.g. photos) are not always detected by Android apps (device restart may be needed)
 • Audio and multimedia are not fully functional in all apps
 • Battery consumption is high when connected to WLAN networks

Daarbij ook nog de opmerking dat er geen ondersteuning is voor Google Play Services. Dit betekent dat er apps zullen zijn die niet werken. Dit is iets waar Jolla weinig aan zal veranderen. Sterker nog, dit is bij de huidige ondersteuning voor o.a. de Jolla 1 en Xperia X ook het geval. In die gevallen heeft de community wel een work-around gevonden, voor wie dat wil. De kans bestaat dus, dat dit ook met deze versie zal gebeuren. Maar denk eraan, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

En dan nu downloaden 🙂

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

15 reacties

 1. NuVinci schreef:

  “Terug naar de XA2. Wie wil kan nu in/via shop.jolla.com een beta-licentie kopen. De beta kost momenteel € 29,90. De volledige versie gaat € 49,90 kosten. Wie nu aansluit op de beta hoeft niet meer bij te betalen als de beta wordt afgerond.”

  En wie al de X versie kocht, een licentie van 49,90 euro in de afgelopen maanden, kan gratis overgezet worden. Kortom, het is kosteloos voor de gebruikers met een Sony Xperia XA2 (helaas niet voor de Sony Xperia X met Jolla Sailfish X, vanwege de verouderde hardware en de comptabiliteit) toestel met een reeds aangeschafte versie van Sailfish X OS. Hoe? Maak hierover een ticket aan via: https://jolla.zendesk.com/hc/en-us en na enige tijd is het geregeld.

  Neemt inderdaad niet weg dat er bij Jolla, het management, duidelijker gecommuniceerd kan worden. Naast de corporaties/bedrijven blijven supporters ook erg belangrijk uiteraard. Niettemin niets dan lof en (ook) mijn respect voor Jolla en het Jolla Care team! ‘Keep up the good work!’

  Een tevreden Jolla en XA2 gebruiker & tester!

  • Jarno schreef:

   Goed te horen dat ze de licentie omzetten voor de echte enthousiaste kopers die iets te vlot waren.

   En ben je tevreden over de beta?

   • NuVinci schreef:

    Het is ’n beta, dat beseffen we. En ’t is wel ’n heel fijn OS. Natuurlijk is er nog ’n weg te gaan. Desalniettemin (ook) blij met Jolla, en hoe! Werk aan de winkel. Laten voorwaarts gaan!

 2. Kea schreef:

  De XA2 vind ik te klein en de Ultra of Plus vind ik te groot. Zijn er meer die dat vinden? Niemand heeft het hierover in Jolla.blog.com
  Zou Jolla nog eens voor een ander toestel gaan kiezen?

  • Jarno schreef:

   Dat is heel lastig inderdaad. Persoonlijk vind ik de ‘gewone’ de mooiste maat. De afgelopen jaren zijn mobieltjes groter geworden dan me lief is.
   Voor de rest verwacht ik niet dat Jolla snel zelf met nog een toestel komt. Het zal echt van derden moeten komen die Sailfish in licentie nemen.

   Maar wellicht dat de recente ontwikkelingen rondom de Amerikaanse politief en Huawei nog nieuwe mogelijkheden gaan brengen.

  • NuVinci schreef:

   Op je tweede vraag. Wel, het is duidelijk dat Jolla een gunstige overeenkomst/deal heeft met Sony. Dit is uiteraard goed en gunstig voor de continuïteit van beide bedrijven. En, zoals we weten; Rusland heeft een groot belang genomen in Jolla. Mede daarom de ondersteuning en werk aan de Gemini.

   Wanneer, of juist als, maar genoeg mensen een XA2 smartphone kopen zal de deal vermoedelijk doorgaan. Mogelijk zal de Xperia 10 (Plus) de opvolger worden van de deal tussen Jolla en Sony. Maar vooralsnog is dat koffiedik kijken.

   Natuurlijk zljn deals tussen andere fabrikanten mogelijk. En ja, dat is afhankelijk van veel factoren en overeenkomsten die achter ‘gesloten deuren’ worden gemaakt en genomen. De tijd zal het zeggen. Sowieso zullen er afspraken gemaakt worden en contracten getekend.

 3. NuVinci schreef:

  Voor mij ook de ‘gewone’ XA2 (klein is fijn). En waarom? Het is de eenvoudigste van de drie. Minder werk, minder kans op problemen zogedacht en gezegd. Content mee! Daarbij genietend van de gratis Sony speaker. Ook met ‘Hossa’. Hoppla, op naar de volgende Sailfish OS update. Werk aan de winkel, als altijd (en onder een andere pseudoniem)! Fijne dag iedereen!!

 4. Kea schreef:

  Is er iemand die voor mij Sailfish kan flashen op een XA2 plus tegen betaling? Ik zie het belang van Sailfish nog steeds in en het is netjes van Jolla dat ze een licensie hebben genomen bij Sony. Beter dan allerlei merken te rooten en er lineageos of iets anders op te zetten.

 5. Kea schreef:

  Mijn XA2 is net binnen. Enkel sim. Gelukkig zitten de knopjes op een betere plek dan bij de XperiaX. En ook nog een beetje het Sony design. Maar nu…..ik wou dat Jolla een flash service had.

 6. NuVinci schreef:

  @Kea: je weet het hier te vinden op https://jolla.com/sailfishxinstall/ en neem vooral de tijd. Het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Jolla zelf adviseert het goed te lezen. Verder zijn er vast wel Youtube filmpjes over de installatie van Jolla Sailfish OS op een XA2 te vinden. Je bent slim en je bent ’t Engels machtig genoeg las en zag ik ook. Kortom, je kan het! Trek/plan er een dagje voor uit om het stap voor stap door te nemen, want zo moeilijk of zelfs stijl is de (leer)curve niet. En zoals Jarno aanbood is hij bereid je eventueel te helpen. Bedenk maar hoe goed het zou voelen als het je is gelukt. Zo nodig laat je het maar weten waar het eventueel niet goed of vast loopt. Succes!

 7. Kea schreef:

  ‘How to Android’ heeft een duidelijke video op Youtube. Toch verliep het unlocken m.b.v. een MacBook met hindernissen. De instructie van Jolla lijkt duidelijk, maar het is niet voldoende gedetailleerd voor de non-tech savvy. Toen ik vast zat met het flashen maakte Jarno een instructie voor me en nu is het gelukt om SailfishOS op mijn XA2 te krijgen! Veel dank!

 8. Kea schreef:

  NuVinci ook bedankt voor de stimulans. Nooit te oud om wat te leren!
  getypt op mijn XA2 (dual sim, had enkel sim besteld. geeft niet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.