Hoe staat het nu met Jolla

Vorige week kwam naar buiten dat het financieel gezien helemaal niet goed gaat met Jolla. Het bedrijf heeft een vertraging opgelopen met het vinden van nieuwe financiering en heeft in het kader van schuldsanering de helft van het personeelsbestand moeten ontslaan. Men hoopt (een deel) van hen op een later moment weer in dienst te kunnen nemen, maar het is natuurlijk afwachten of dat mogelijk blijkt.

Jolla heeft via haar blog ook wat meer inzage gegeven in waar het geld van o.a. de tablet-indiegogo-campagne in is gaan zitten.

Costs

In deze simpele diagram is duidelijk dat een groot deel van de kosten zit in de ontwikkeling van SailfishOS. Daarnaast zijn er natuurlijk kosten gemaakt voor de hardware zelf.

Zonder nieuwe financiering zal het niet mogelijk zijn de tablet te leveren. De financiële problemen ontstonden daags na Slush 2015 toen Jolla vernam dat de belangrijkste financier zich had teruggetrokken. Hiermee ontstond een direct probleem.

De nabije toekomst moet uitwijzen of Jolla kan blijven bestaan en of de tablets hoe dan ook nog geleverd gaan worden aan de vele kopers. Hiervoor moeten nieuwe investeerders worden gevonden. Jolla werkt er naartoe dat er in december een nieuwe financieringsronde plaatsvindt.

Tot die tijd zullen we geduld moeten opbrengen.

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

1 reactie

  1. Kea schreef:

    Bedankt voor de update. Erg jammer dat het slecht gaat en vooral naar voor degenen die nu werkloos zijn.
    Ik maak me niet zo druk om die tablet, wel om de vraag of het ze ooit nog zal lukken om een derde OS te worden. Dat kan volgens mij alleen als ze geld weten te genereren uit Sailfish. Dan moeten ze wel een paar hele goede developers houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.