Jolla in zwaar weer

Via het Finse aamulehti.fi komt het nieuws naar buiten dat Jolla meer dan de helft van haar personeel moet ontslaan. De preciese informatie is nog niet bekend, maar het artikel geeft wel aan dat ondanks alles de tablets nog wel worden uitgeleverd.

Het is wachten op een officieel statement van Jolla. Tot die tijd is het gissen wat de toekomst kan brengen.

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

4 reacties

 1. BonoNL schreef:

  Het was te verwachten, er zijn bepaalde foutieve keuzes gemaakt imho(J2, niet altijd de wensen van een meerendeel van je klanten bedienen, waardoor de interesse terugliep en dit nieuws onvermijdelijk leek….

 2. Kea schreef:

  Ja, dit zat er aan te komen. Ik denk dat het bedrijf aanvankelijk teveel met het hoofd in de wolken heeft gelopen. Dillon werd bewierookt, het was allemaal ‘love and passion’. Dit is niet voldoende om een bedrijf mee op te bouwen. Een groot deel van de Jolla-users zijn developers en velen lopen helemaal weg met ‘open source’, deels vanuit een ideaal, deels vanuit eigenbelang. Dan kun je immers je smartphone naar je hand zetten. Maar niet iedereen is in staat om software te bewerken. Daarom vind ik het verstandig dat Jolla een pakketje voor zichzelf houdt.
  ‘Communities’ zijn in, het is een nieuw soort businessmodel. Maar het is kwetsbaar en vrijblijvend, want met één click stap je er uit en wie is verantwoordelijk voor het eindproduct? Het heeft me verbaasd dat er zo weinig goede apps en games zijn gemaakt voor Jolla. Het Nederlandse aandeel is helemaal bedroevend. Zo blijft het iets voor een paar hobbyisten.
  De keuze voor Flattr was ongelukkig. Als je goede developers wilt aantrekken, moet daar ook een fatsoenlijke beloning tegenover staan. Als consument heb je met Flattr veel te weinig controle op wat je aan wie geeft en bovendien wil niet iedereen maandelijks een bedrag op tafel leggen.
  De tablet was een vergissing. Ze hadden er beter aan gedaan om eerst Sailfish verder te ontwikkelen en daarna een echt goede smartphone te produceren.
  Het gebrek aan transparantie is misschien eigen aan de cultuur van de Finnen. Dat moet ook anders. Ze kunnen wat dit betreft wat leren van het Nederlandse Fairphone.
  Nog steeds hoop ik op een Europees alternatief voor Google en Apple. Sailfish heeft potentie. Het is een fijne UI. Mijn aandacht gaat nu uit naar Puzzlephone, dat een goede insteek heeft: duurzaam, verschillende soorten OS’en waaronder Sailfish, productie ook in Europa. Nu op Indiegogo.

 3. Feiko schreef:

  Het is natuurlijk zeer de vraag waarom je een non-android device zou willen voor android apps. En dat geldt in versterkte mate voor een tablet. Stel nu dat ze met een fabuleus mooie nieuwe phone waren gekomen dan is het toch de vraag of ik hem gekocht zou hebben, gewoon omdat je er zo weinig mee kunt.

  • Kea schreef:

   Het was beter geweest als ze kwaliteitseisen hadden gesteld aan app makers en niet zo vertrouwd hadden op de ‘community’. Op den duur trek je dan vanzelf de betere ontwikkelaars aan. Het waarom kan ik voor mezelf gemakkelijk beantwoorden: mensen weten niet half hoezeer google de wereld in zijn greep heeft en het wordt steeds gekker. Nu weer met TNO samen, enz. Het zou fijn zijn als dat monopolie eens kon worden doorbroken. Ik heb dan ook geen google-account op mijn Jolla en Duckduckgo is mijn favoriete zoekmachine. Android apps heb ik weinig en voor de echt mooie dingen (en bankieren) heb ik een ipad mini. Ik hoop nog steeds dat er in Europa iets moois en goeds bedacht wordt, vandaar dat ik nu een Puzzlephone heb besteld en dan wil ik er toch Sailfish op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.