Twijfels rondom SPCC

20150318102816-SPCC-6.3.2015-300x300De afgelopen weken wordt er onder andere door Tarek Al-Atassi vaak over een Sailfish-app SPCC gesproken. Voor deze app, welke extra beveiliging naar SailfishOS/Jolla moet brengen, loopt een Indiegogo-campagne. De app dient, volgens de makers, “to filter your incoming phone calls and SMS, privatising your SMS and more”. Allemaal helemaal goed. Ook het feit dat er een campagne loopt via Indiegogo is niet bijzonder. Jolla deed het zelf met de tablet en ontwikkelaar Andrey Kozhevnikov zit ook op Indiegogo. Andrey heeft echter een bewezen ’track-record’ en een open communicatie via verschillende platformen en social media. Met andere woorden, hij heeft bewezen wat hij kan en geeft duidelijk aan waarom hij via Indiegogo ondersteuning vraagt.

En daar zit precies het probleem met SPCC. Niemand weet of ze betrouwbaar zijn, ze spammen Sailors en de community met hun app, maar ze hebben tot nu toe nagelaten om contact op te nemen met Jolla om te zien of beide partijen elkaar kunnen helpen. Jolla heeft hier meermaals om gevraagd. Ook het beoogde doel, $20.000,- en de verwachte kosten van de app, $20,-, geven twijfels over de echtheid.

Gezien de beperkte informatie en het uitblijven van open communicatie kan ik op dit moment enkel afraden geld te doneren aan het project. Het lijkt er sterk op dat dit een onaangename manier is om geld af te troggelen bij goedgelovige gebruikers. Zeker doordat er gekozen is voor de ‘flexible funding’ op Indiegogo. Dit houdt in, dat als het doel niet wordt bereikt, de donaties toch naar de ontwikkelaars gaan.

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

4 reacties

 1. Kea schreef:

  Welke openheid? Jolla is ook niet 100 % open. Ik weet niet waar mijn Jolla is gemaakt en door wie. Maar ook over de plannen die Jolla met de smartphone heeft is niet veel bekend. Van de apps uit de Jolla store weet ik weinig: wat doen ze op mijn telefoon? Bij installatie zie ik daar niets over. In ‘Jollatogether’ heb ik gelezen dat Artem in eerste instantie data van consumenten verzamelde met zijn Flash app.
  Ik krijg de indruk dat de termen ‘openheid’ en ‘open source’ veelal gebruikt worden om de vrijheid van de ontwikkelaars te promoten. (En nu de tomaten……..ik zet de paraplu wel op).

  • Jarno schreef:

   Heel goed om je mening te geven Kea! Dat van Artem wist ik niet. Heb je daar meer info over? Wellicht dat je er een stukje over wilt schrijven?

 2. Kea schreef:

  Als je op de site van ’togetherjolla’ het onderwerp ‘in-app purchases’ opzoekt, zie je onderaan een opmerking van Max, waaruit blijkt dat ontwikkelaar Artem in het begin tracking had ingebouwd in zijn Flash app (‘om Jolla te testen’).
  Voordat je een app vanuit Aptoide of bv. Amazon installeert, krijg je een lijstje met alles wat die app op je telefoon doet. Na confirmatie gebint de installatie. Bij installatie van een app uit de Jolla store gebeurt dat niet. Je moet er maar op vertrouwen dat het goed zit.
  Een ander punt: ik zou graag zien dat Jolla aansloot bij de waarden van Faiphone: een verantwoorde productie. De openheid van Fairphone omtrent hun productieproces is verfrissend.
  Dit lijkt me het beste: Fairplay van het bedrijf en Fairpay van de consument, of het nu om hardware of software gaat.

 3. Kea schreef:

  Als je op de site van ’togetherjolla’ het onderwerp ‘in-app purchases’ opzoekt, zie je onderaan een opmerking van Max, waaruit blijkt dat ontwikkelaar Artem in het begin tracking had ingebouwd in zijn Flash app (‘om Jolla te testen’).
  Voordat je een app vanuit Aptoide of bv. Amazon installeert, krijg je een lijstje met alles wat die app op je telefoon doet. Na confirmatie begint de installatie. Bij installatie van een app uit de Jolla store gebeurt dat niet. Je moet er maar op vertrouwen dat het goed zit.
  Een ander punt: ik zou graag zien dat Jolla aansloot bij de waarden van Faiphone: een verantwoorde productie. De openheid van Fairphone omtrent hun productieproces is verfrissend.
  Dit lijkt me het beste: Fairplay van het bedrijf en Fairpay van de consument, of het nu om hardware of software gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.