Jolla app: SSH Access confirmation

icon-storeSuperhandig dat de Jolla een Linux-toestel is met ssh toegang, maar soms wil je wel graag weten wanneer iemand toegang probeert te krijgen/heeft tot je toestel via ssh. Ontwikkelaar Кожевников Андрей (icoderus) speelt hier handig op in met de app SSH Access confirmation. De app, reeds aangeland bij versie 0.3.6, nesteld zich netjes tussen de beveiligingsinstellingen. Er zijn wat configuraties mogelijk, maar standaard zal het een waarschuwing geven als een ssh-verbinding wordt aangevraagd. Dit gaat middels een notificatie, notificatiegeluid, notificatieled en het openen van de app. In het scherm wordt vervolgens gevraagd wat er moet worden gedaan met de verbinding: toestaan of afbreken.

20150211121402

Het is daarnaast mogelijk om een ‘whitelist’ aan te maken met verbindingen die altijd worden toegestaan.

20150211121643

Ook bestaat de mogelijkheid om standaard alle verbindingen te accepteren. In dat geval krijg je alleen de notificaties te horen/zien dat er een verbinding is gemaakt. Al met al een kleine, maar ook heel praktische app.

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

3 reacties

 1. Kea schreef:

  Bedankt voor de tip. Ik heb het geïnstalleerd (lang op de file in transfers drukken…). Klopt het dat er geen app icoon verschijnt op je scherm, maar dat je pas wat van deze app merkt als er via ssh wordt ‘ingebroken’?

  • Jarno schreef:

   Het staat wellicht wat verdekt, maar het staat er echt in het artikel: “…nesteld zich netjes tussen de beveiligingsinstellingen”. Met andere woorden, open Instellingen/Settings, Systeeminstellingen/System Settings (of zoiets in het Engels) en blader naar de sectie ‘Beveiliging/Security’.

 2. Kea schreef:

  Gezien, in settings/system !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.