Jolla promotie brainstorm

Iedereen heeft zo zijn of haar redenen om te kiezen voor Jolla. Dit kan van alles zijn. Voor mij persoonlijk was het vooral het volgende: het unieke Sailfish OS, de mentaliteit van Jolla en simpelweg het feit dat Jolla niet van de “Big Three” is.

Eerlijk is eerlijk, Jolla is een unlike bedrijf. Is het eigenlijk wel een bedrijf? Misschien is familie een betere omschrijving. In ieder geval, misschien is Jolla wel zo unlike dat je het gewoon niet aan de gewone huis-tuin-en-keukengebruiker verkocht krijgt. Of toch wel?

Teun liet eerder al het idee vallen om een Jolla Community Store in Nederland op te richten. Om zoiets te doen moet er natuurlijk wel genoeg animo voor zijn. En dat heeft mij aan het denken gezet.

Jolla moet het vooral hebben van mond tot mond reclame. Maar hoe promoot je Jolla als merk nou aan de gewone Android-, Apple- of Windowsgebruiker? Hoe zorg je ervoor dat mensen daadwerkelijk zo’n ding willen hebben?

In ieder geval is het vooral belangrijk om te zorgen dat steeds meer mensen Jolla ontdekken. Bij de Jolla-meeting eerder dit jaar in maart, bleek dat er maar weinig waren die Jolla via de traditionele media ontdekt hebben. En dat terwijl de traditionele media toch nog steeds een groot publiek trekt. Toch blijken ze maar weinig over Jolla te schrijven. Waarom? Ik zou het niet weten.

Dus, ik vraag aan jullie als de Nederlandse Jolla community, denk eens over de volgende punten na:

 • Waarom interesseert Jolla jou?
 • Hoe zou je het beste anderen kunnen overtuigen om een Jolla product te kopen?
 • Hoe kunnen wij samen als community, meer mensen Jolla leren kennen?

Denk er gewoon eens over na en laat het ons weten.

Jordy

Jordy is 21 jaar oud en studeert Chemie. Hij heeft veel interesse in vernieuwende producten en denkt veel na over hoe van alles en nog wat nou eigenlijk werkt.

12 reacties

 1. Teun schreef:

  De reden dat ik jolla gebruik is bovenal gelegen in de gebruikers interface, het uiterlijk en het eigen hebben van inspraak, het echt in eigendom hebben van de Jolla. Ik moet zeggen dat na een half jaar ik wel gefrustreerd raakte door het gebrek aan goede apps en ontbreken van stabiliteit. Na een korte uitstap naar android op nexus toch weer terug naar Jolla om eerder genoemde redenen.

  Het ontbreken van exposure voor Jolla in de media is denk ik nu voor NL de belangrijkste handicap, maar ook het gebrek aan goede apps voor belangrijke diensten als whatsapp, facebook, fitness, maps en email is naar mijn idee een belangrijk gemis voor een doorbraak naar breder publiek.

 2. Teun schreef:

  Voor NL is het belangrijk dat er over gepraat wordt in de media, nu, dwdd, telegraaf etc.
  Ook is belangrijk aanwezigheid in webshops, bv coolblue
  Bij zoeken naar Smartphone, gsm opduiken in google zoekresultaten

  Maar ook een goede webshop, lokale aanwezigheid voor ondersteuning, reparatie en onderdelen en accesoires is een pre, vandaar de community shop

  • Jordy schreef:

   Probleem is dat een fysieke community shop veel verantwoordelijkheden en financiële uitdagingen met zich meebrengt. Als er maar weinig mensen zijn die van Jolla af weten dan zal het lastig zijn om zo’n winkel open te houden. Op dit moment zou het makkelijker zijn om bij een bestaande winkel een paar vierkante meter in te nemen, zoals Apple afdelingen in de Mediamarkt.

   Media is inderdaad wel belangrijk ja. Wat wel erg raar is, is dat bv op nu.nl er wel wat geschreven is over Jolla, maar dat is het dan ook. Als Samsung opeens toestellen gaat verkopen in Angola dan komt daar meteen een artikel voor, maar over Jolla hoorde je niets toen ze toestellen in Rusland gingen verkopen. Beide artikelen hebben misschien minder nieuwswaarde dan een nieuw toestel of update, maar zo krijg je wel constantere media coverage.

 3. Kea schreef:

  Hoe kwam ik op Jolla en waarom koos ik deze smartphone? Tot voor kort had ik alleen maar Apple produkten; ze zijn betrouwbaar, makkelijk te bedienen zijn en het aanbod op iTunes is divers en mooi, voor elke smaak is er wel iets. Apple is nogal veranderd de laatste tijd en Snowden heeft ook het nodige teweeg gebracht. Steeds verder gaande commercialisering en aantasting van onze privacy maken dat er bij mij lampjes gaan branden. Ik zocht iets anders, iets authentieks, iets Europees. De naam Jolla kwam ik tegen in een speech van Aral Balkan over internet en privacy. Hij noemde Fairphone, Jolla en Ubuntu. Zelf is hij overigens ook bezig iets te onwikkelen. Jolla leek me een aantrekkelijk alternatief en ik had meteen bewondering voor de moed van dat clubje daar in Finland. Review van tech radar gelezen. Elegant vormgegeven, geen home button, alleen weeg-en trek bewegingen, de interface, eigen, verschillend vormgegeven apps, open source, heel sympathiek, hoewel dat laatste ook problemen kan opleveren voor de kwaliteit. En ik moet zeggen: het is een leuke telefoon met een eigen karakter. Ik kan er nog niet zoveel mee als met een iphone, hij is nog niet zo stabiel en soms moet je van Android gebruik maken, maar Jolla heeft nu eenmaal tijd nodig. Wel jammer dat Jolla bij KPN bot heeft gevangen.
  In veel opzichten ben ik anders dan de meeste Jolla gebruikers: vrouw, 66 en alpha/gamma studies, dus nu denk je: wat moet die ouwe taart hier? Maar vergeet niet dat de jaren 70 van de vorige eeuw ook heel creatief en alternatief waren. Het kan altijd anders!
  Ik ben tevreden met mijn Jolla, maar het zou helemaal fijn zijn als er bv. een bank app op kon en als ik er (klassieke) muziek op kon krijgen.

  • Jordy schreef:

   Klinkt als de bekende weg richting Jolla. Schijnbaar hebben nog steeds veel mensen weinig tot geen interesse in hun eigen privacy. Het is dan ook lastig om Jolla te verkopen op dat punt.

   Maar, daar zeg je wel wat Kea. Als een telecomprovider/winkel genoeg vragen binnenkrijgen voor een bepaalde telefoon, zoals de Jolla dan overwegen ze misschien om hier iets mee te doen.

   En klassieke muziek kun je toch gewoon op je Jolla zetten? En anders is er altijd (cute)Spotify.

 4. Kea schreef:

  Ik vergat nog te reageren op de tweede en derde vraag. Tweede: de markt is behoorlijk verzadigd en de meeste smartphones werken goed. Het is lastig om je buurman te overtuigen. Er moet aandacht komen bij Consumentenbond en speciale sites, verder in de kranten (Volkskrant, NRC). De uitgifte van een tablet is bv. een goede gelegenheid. verder: Mediamarkt, Phonehouse, etc. Juist de verschillen moeten worden benadrukt: Europees, bescherming van privacy (Finse wet) , kleinschalig, open, Sailfish. Maar het product Jolla moet wel wat stabieler worden.
  Ik zie deze community als ‘klantenkring’. Elkaar tips geven en ervaringen delen is handig. Maar een gezamenlijk optreden? Je zou wel info kunnen geven aan Phonehouse e.d., maar dat is geen groepswerk. Jolla zou ook bij AH verkocht kunnen worden. Dat idee hebben ze zelf al eens geopperd.

 5. Kea schreef:

  Jordy: ik ben al een maand bezig om muziek op mijn Jolla te krijgen, maar het lukt niet. Heb ook de QuasarMX app en zelfs een account bij last.fm genomen, maar toch kan ik het niet downloaden.

 6. Rob schreef:

  Kea: Ik zet muziek er gewoon via een usb-kabel op. CD’s zet ik om naar FLAC met EAC (Exact Audio Copy). Soms heb ik bij mp3-bestanden een programmaatje nodig om de naam van de artiest, album, muzieksoort, nummer etc. goed te zetten. De tags dus, met bijvoorbeeld Mp3tag. De Jolla kijkt niet naar de plaats waar de muziekbestanden staan, maar naar de tags. Je kunt de muziekbestanden ook allemaal op een SD-kaart zetten, en die in de Jolla steken.

 7. Rob schreef:

  Verder heb ik in 2010 gekozen voor de Nokia N900, omdat ‘ie anders was inderdaad. Technisch denk ik beter dan de toenmalige iPhone, maar met een user interface die niet af was. Alleen geschikt voor techies. Daarna de N9. Schitterende UI, veel te weinig apps en helaas al doodverklaard bij verschijning. Dat helpt niet om meer apps te krijgen…

  De Jolla heb ik zonder nadenken gekocht als logische opvolger van de N9. Ik word wel blij van de levendigheid van de community: knutselen met Other Halves met OLED, toetsenbord, etc. Een kwetsbaarheid is het aantal apps, en de kwaliteit ervan. Ik denk dat Jolla er meer effort in moet steken om de eigen apps echt goed en handig werkend te krijgen. Ik wil zoeken door alle e-mail heen, tekst kunnen selecteren in mail, in webpagina’s. Security? Prachtige belofte, maar waarom niet de full header kunnen zien van een e-mail? Het lijken kleine wijzigingen die een groot verschil kunnen maken op de beleving.

  Durf ik het toestel aan te bevelen aan vrienden? Nee, eigenlijk niet. Ik hoor ze wel zuchten en steunen met hun Android, dus misschien zijn ze eigenlijk wel wat gewend. Enfin, in de combo-actie heb ik een Jolla voor mijn vriendin besteld. We gaan het zien of de stap te maken is.

 8. Wim de Vries schreef:

  1. Open source, privacy mooie GUI.

  2. Gadget freaks vinden iets bijzonders altijd leuk. Dus ook Jolla.
  Cloud & data sync kunnen alleen via Google. Dus dan is het privacy voordeel weer weg.
  Populaire apps als WhatsApp moeten er native komen.
  Goeie privacy controle door user is een must (welke [Android] app mag wat).

  3. Misschien is het goed als de gebruikersgroep voorlopig beperkt blijft tot een groep kritische meedenkers en het OS voorlopig nog verder blijft ontwikkelen (zie 2).
  Ook: als jij een toestel aanraadt, dan wordt jij ook iedere keer op elk detail aangesproken, terwijl men de problemen v Android en I-dingen stilzwijgend accepteert.

 9. Kea schreef:

  Data-sync zou ik wel willen tussen mijn Jolla en mijn Mac. Via Google, dat wil ik nu juist niet. Ik gebruik vaak Duckduckgo als zoekmachine en brows via Firefox en Opera. Op Jolla heb ik ook Opera mini. Cloud: had tot vandaag Younited van F-Secure, ook op Jolla, maar deze app werkt niet meer. Nu vraag ik me af of je kunt syncen door op Jolla OwnCloud te nemen (er is al een beta versie in Sailfish, Jolla store) en op Mac ook.. Weet iemand daar meer van? Moet je computertechnisch zijn om OwnCloud te bedienen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.