Hardware update voor Jolla’s smartphone

Dankzij het scherpe ook van Carol Chen werden we erop gewezen dat Jolla’s eerste smartphone een paar wijzigingen heeft ondergaan. Duidelijkste wijzigingen bevinden zich aan de achterkant. De camera is verplaatst van de bovenhoek naar het midden van het apparaat.

Eerste versie van Jolla's smartphone

Eerste versie van Jolla’s smartphone

Update van Jolla's smartphone

Update van Jolla’s smartphone

Een ander aspect dat is aangepast is de positie van de volumeknop en aan-uitknop. Deze zijn van de linker naar (godzijdank) rechterkant verplaatst. Wat nog niet lijkt te zijn aangepast is bezel. Deze lijkt nog steeds aan de forse kant, maar toch iets aangepast. Vooral als je kijkt naar de bovenkant lijkt de ruimte boven en onder de luidspreker iets kleiner te zijn geworden. Beter, maar in mijn ogen nog niet optimaal. Liever dan een schermverhouding zoals op de iPhone 5.

Jolla.fr merkt ook nog op dat het Jolla logo is verplaatst naar midden onder.

Al met al een paar wijzigingen in het design. Hoewel de positie van het logo natuurlijk enkel iets esthetisch is, zijn de wijzigingen in de knoppen en camera wel van groter belang. Het verplaatsen van hardware binnen de erg beperkte ruimte van een telefoon is een hele klus.

Met dank aan Carol Chen en Jolla.fr.

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

5 reacties

 1. Feiko schreef:

  Zie ik het goed dat het achterpaneel aan de zijkanten enigszinds gebogen is?

  • Jarno schreef:

   Ik weet niet helemaal hoe je dat bedoeld. Voor zover ik weet heeft de achterkant aan de boven en onderkant een afgeronde rand en aan de zijkant een harde. Het toestel heeft dat contra.

   Voor zover ik op beelden en informatie heb weten te achterhalen is er geen verdere afronding of buiging.

 2. Feiko schreef:

  Als je kijkt naar de Mark Dillon foto dan zie je dat de witte achterzijde iets schuin afloopt naar de zijkant toe.
  http://jollatides.files.wordpress.com/2013/09/latest-prototype.jpg
  Als je goed kijkt zie je het ook op de foto met de rode achterkant:
  https://plus.google.com/+jolla/posts
  Je ziet het ook goed op de facebook omslagfoto waar een telefoon met een witte achterzijde op een witte ondergrond ligt.
  Misschien had het prototype het ook al, maar het is me niet eerder opgevallen.

 3. Feiko schreef:

  Als je de twee foto’s hierboven van het oude en nieuwe model bestudeert lijkt het daar ook op. De ruimte tussen de telefoons aan de zijkant waar ze elkaar raken lijkt iets groter bij het nieuwe model. Ook lijkt de hoek van het nieuwe model wat minder scherp bij het nieuwe model.

  Wellicht vanwege de ergonomie een concessie gedaan aan het oorspronkelijke design. Je legt die telefoon natuurlijk met zijn achterzijde op je hand en een wat aflopende zijkant zal misschien wat prettiger aanvoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.