Beveiligd online met OpenVPN

Ovpntech_logo-s_REVISEDVeilig internet, dat wil iedereen. Toch is het soms wel heel handig om even gebruik te maken van die gratis WiFi-hotspot in dat hotel, restaurant of camping. Rob (@cow_n_berg) deed het ook en heeft kennelijk achteraf spijt.

Reuze handig als je wil internetten op onveilige wifi’s. Ik had het moeten installeren VOORDAT ik gebruik maakte van de wifi in dat Franse hotel.

Gelukkig voor ons heeft hij uitgezocht hoe het anders kan. Hierbij combineert hij een paar producten welke verkrijgbaar zijn via openrepos.net en zijn uitleg en je kunt volgende keer veiliger op internet:

Wat te doen? Zoek op Warehouse naar OpenVPN.
– nieldk heeft OpenVPN zelf voor je klaargezet
– korppi heeft SecureFishNet gemaakt, de UserInterface om OpenVPN te bedienen
Beide installeren.

Ga naar VPN Gate, http://www.vpngate.net/en/
(Dit is een project van een Japanse universiteit. Het stelt onder meer mensen in Iran in staat om de regeringscontrole te omzeilen.)

Zoek de Nederlandse server. Die staat vrij hoog in de lijst, heeft een goede bandbreedte.
Download de twee .ovpn-bestanden, voor udp- en tcp-verkeer (udp heeft de voorkeur, tcp doet het als udp niet werkt.) Kopieer ze naar je Jolla. Ik heb ze geplaatst in /home/nemo. (Ik gebruik Bitvise hiervoor op een Windows-pc, om te verbinden via SSH, het heeft een SFTP-window.) Maar met de Verkenner lukt het vast ook.

Start dan SecureFishNet. Kies “New connection”, wijs een van de .opvn-bestanden aan, bij voorkeur die voor udp. Gebruik Username vpn, geen password, en het werkt.

Met dank voor zijn bijdrage op het JollaNL forum.
Wil je ook een handige tip of uitleg delen? Graag! Dit kan door gebruik te maken van het forum of door een mail te sturen aan info@jollanl.org.

 

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.