Waar blijft die Jolla (update #2)

I am the last one van @teunwinters

I am the last one van @teunwinters

Jolla is druk doende haar toestel naar gelukkige eigenaren te versturen. Althans, dat is wat we allemaal hopen. Helemaal zeker weten doen we dat niet. Het verzenden lijkt allemaal wat rommelig te verlopen. Althans, buiten Finland gaat het niet zo soepel.

Niet erg toch, als ze de deadline van het einde van het jaar maar halen. Of toch erg?

DNA gaat leveren

Gisterenavond begon het nieuws naar buiten te komen dat DNA wel eens vanaf woensdag de Jolla gaat leveren in haar winkels. Zonder pre-order dus. Dit nieuws is inmiddels door DNA bevestigd:

Jolla smartphones available from DNA Stores from 11 December
10.12.2013
Jolla smartphones will go on general sale in DNA Stores from 11 December. That is also the day when the ‘second chance’ pre-bookers can collect their phones if they have selected a DNA Store as the collection point.

Dat is dus niet zo mooi. Wel voor de potentiële Finse klanten natuurlijk, maar niet voor iedereen die zich in mei dit jaar al achter het bedrijf schaarde en daarvoor toen en eind november geld voor neertelde. ‘We’ zouden de eerste zijn. Blijkbaar niet.

Jolla Shipping Status

Op TMO is inmiddels een topic gestart dat flink wordt bezocht. In het topic is iemand op het heldere idee gekomen om een Google Docs spreadsheet aan te leggen. Daarin staan, op het moment van schrijven, 94 bestellers met hun data. Op de genoemde pagina kun je ook zelf je data toevoegen.

shipping-status

shipping-countriesUit de informatie valt op te maken dat er nog slechts zeer weinig toestellen daadwerkelijk verzonden zijn. Het meeste hangt op status ‘paid’. Hoewel het natuurlijk geen compleet beeld is, is het wel zuur dat de meeste pre-orderklanten hun toestel nu later zullen ontvangen dan Finse klanten van DNA die morgen de winkel binnenlopen voor een nieuw toestel.

Update

JollaHQ heeft blijkbaar wel aangegeven dat alle orders deze week worden verstuurd. Schrale troost, maar het is iets.

Update #2

Via verscheidene wegen komen berichten binnen van een post door @cybette op zowel TMO als jollausers waarin ze op eigen titel inzage geeft in de gang van zaken rond het versturen van de toestellen. Hoewel de levering daarmee niet sneller gaat en DNA niet later gaat verkopen, is het wel informatie. En dat is precies wat ontbrak. Ze schrijft:

Hi all,

I know I can’t answer everyone’s questions and complaints here, but we are really doing *everything* we can to ship these beloved Jolla phones to you. The logistics with shipping in volumes is crazy and complicated, I’m learning everyday new info and challenges (and I’m not even directly involved in the shipping). And speaking of challenges, we did have some unforeseen hiccups occur, which are being fixed and we’re getting things mostly back on track. There may be some slight delay (at least delay from our initial plans) and perhaps even in some cases mix-ed up priority order, but please be rest assured that we are focusing on getting the pre-orders fulfilled as fast as humanly possible (we are humans! despite the rumours… )

If you’ve made your purchases by 2-Dec, we’re sticking stamps on your packages right now. Since that takes up all our resources of hands and tongues, we may not have been as responsive as usual with tweets, irc replies, forum posts, emails, calls, texts, …. However with our eyes and ears open we do hear your concerns and we’re working on improving communications. Hopefully you’ll start receiving more responses through the official channels, but I thought I’d write something here as one on both sides of the story – I have made my pre-orders (for my parents in Taiwan) and having some webshop issues as well. So I understand the frustration you’re facing, as well as the efforts on this side to fix the problems and enable everyone to have a happy Christmas.

DNA has been a supportive partner, however we can’t expect them to hold back their sales indefinitely for us. They will start limited sales tomorrow and if my info is correct, they will attend to the pre-order pick-ups first.

“The expected delivery time is 3-4 weeks from completing the purchase.” still stands.

I’m not writing on behalf of Jolla the company, but perhaps on behalf of my co-workers (if they allow me to), the amazing individuals who are facing and overcoming incredible challenges, and for whom I have so much respect… Thank you all for your continued understanding and patience. It may sound cliche, but it is heartfelt – we appreciate you and we could not have made this far without your support!

With gratitude,
Carol.

Jarno

Jarno is oprichter en bijdrager van JollaNL.org. Daarnaast in het dagelijks leven druk bezig met internet als Frontend Developer.

12 reacties

 1. teun schreef:

  Wat dit allemaal erg frustrerend maakt is dat het voor Jolla al maanden bekend is wie er een pre-order heeft gedaan en ze op zijn minst rekening hadden kunnen houden met 100% van de 100 € preorders zouden moeten uitleveren.. als je dit weet dan zou je denken dat je de logistiek zo hebt ingeregeld dat ze ook daadwerkelijk binnen een korte termijn weg kunnen.

  kwestie van stikker plakken en versturen..

  Jola is niet in control en je zal haast gaan denken dat elk toestel handmatig geflashed moet worden..

  Nee dit is niet goed voor de toekomst van Jolla.. hoe verwachten ze nu nog dat iedereen voor goede mond op mond reclame gaat zorgen.. Ja het is een tof toestel en je kan er dit en dat mee .. alleen als je betaald hebt moet je een maand wachten voor dat je het toestel hebt?

 2. Rob schreef:

  Dit is erg frusterend inderdaad…

 3. Feiko schreef:

  Niet iets wat ik iemand zou aanraden ben ik bang.

 4. BonoNL schreef:

  Ondanks dat ik dagelijks kijk of er wijzigingen zijn op verschillende fora wacht ik rustig af. Ik voel me ook genaaid maar ze zijn maar met 90 man die ook nog software moeten verfijnen, pr moeten doen en het bedrijf financieel gezond maken. Ik heb vertrouwen in Jolla zoals ik vertrouwen heb in de community toen ik de N9 kocht.

 5. Jarno schreef:

  Het lijkt de goede kant op te gaan vandaag. Ik zie meerdere berichten van Nederlandse bestellingen die de status ‘in picking’ hebben gekregen in shop.jolla.com. De volgende stap is de bevestiging van de track&trace in de mail. Dit weekend spelen met een Jolla?

 6. Pieter W. E. Mars schreef:

  Wat zijn mensen toch ongeduldig !
  Een kleine onderneming moet 4.800 toestellen binnen enkele weken verzenden.
  Onrust !
  “Laat ze 100 man extra aannemen” en de fone €100 duurder maken ? Jij mag betalen, ikkie nie !

  Wacht toch eens rustig af en ga pas klagen als je voor 2 december betaald hebt en na 14 januari nog geen tracking code hebt …

 7. Rob schreef:

  Dit weekend zal het niet worden vrees ik.
  En ongeduldig of niet, ik vind het gewoon niet netjes dat je de telefoon al in de winkel kunt kopen voordat jij je pre-order binnen hebt.

  Dat vind ik vreemd… geduld prima… we wachten toch al sinds mei? 😉

 8. Pieter W. E. Mars schreef:

  @Rob,
  Niemand heeft kunnen bevestigen dat je in Finland nu bij DNA de winkel in kan lopen en naar buiten met een Jolla !

  • Jarno schreef:

   Jawel, die berichten zijn er wel. Is ook officieel bevestigd door DNA. En op Twitter kwamen al gelukkigen voorbij die een toestel hebben gekocht via die weg. Dus ja, dat kan wel.

 9. Rob schreef:

  Ach via Carol van Jolla:

  DNA has been a supportive partner, however we can’t expect them to hold back their sales indefinitely for us. They will start limited sales tomorrow and if my info is correct, they will attend to the pre-order pick-ups first.

  Dus heel handig is het niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.